Apple представиха App Transport Security още с iOS 9, но до сига интеграцията на тази система за сигурност не бе задължителна при публикуване на приложение в App Store. Това ще се промени от 1 януари 2017 година, както разбрахме от пресконференция на WWDC вчера.

От януари догодина, Apple ще задължат приложението на всеки разработчик да комуникира със сървъра си по криптиран път, а именно – през HTTPS.

В края на 2016 година Apple ще направи App Transport Security задължителна за разработчици, които се надяват да публикуват апликациите си в App Store.

Реално един потребител няма как да разбере дали приложението, което ползва, криптира всички данни, изпратени към сървър. Точно за това Apple инкорпорират App Transport Security. Още по-добре е, че тази система ще стане задължителна съвсем скоро. Така ще бъдем сигурни, че информацията пътува по криптиран път.

Както знаем, HTTPS също не е абсолютно сигурен, след като миналата година над 1500 приложения останаха уязвими на атака, тъй като разработчиците не бяха ъпдейтнали до последна версия на протокола. Въпреки това обаче, предимствата на HTTPS над HTTP са ясни.