Британската компания Imagination Technologies, която към момента произвежда графични процесори за Apple, обяви, че Купертино ще спрат да разчитат на тях. В специално изявление Imagination уточняват, че Apple са решили да разработят собствен чип и постепенно да намалят зависимостта си от PowerVR — чипът от Imagination, който към момента може да бъде намерен във всички iPhone и iPad устройства.

Ако идеята на Apple се осъществи, загубата за Imagination Technologies ще е голяма — към момента те разчитат на американския гигант за почти половината си приходи.

В изявлението още се казва, че Apple смятат да спрат използването на PowerVR чиповете в рамките на една до две години. Това значи, че е възможно iPhone моделите от 2018 година вече да са с новия Apple процесор.

“Apple не са представили никакви доказателства в подкрепа на твърдението си, че вече няма да изискват технологията на Imagination, без да нарушат патенти, интелектуална собственост и поверителна информация на Imagination. Imagination поиска такова доказателство, но Apple отказа да го предостави.”

Както виждате, Imagination Technologies не смятат, че Apple са способни да разработят свой собствен, изцяло нов графичен чип. Британците очакват, че ако такъв бъде разработен, част от патентите на компанията ще бъдат нарушени. Остава да видим как ще се развият нещата.

Напомняме, че Apple притежава около 8% от Imagination Technologies и преди време смяташе да придобие цялата компания. Действията за това обаче бяха прекратени, след като Купертино премислиха решението си.