Apple представиха финансовите си резултати за първите три месеца на календарната година, които се явяват втора финансова четвърт за 2017-та. Макар компанията да отчита по-големи приходи, продажбите на iPhone са останали практически същите — спаднали са с 1% от второто тримесечие на миналата година. Колкото до приходите, Купертино са продали 50,76 милиона смартфона, на които се дължат 52,9 милиарда долара приходи (с 4,5% повече от същия период миналата година).

Всичко това възлиза на цели 11 милиарда долара чиста обща печалба за компанията. По-големите приходи пък от своя страна се дължат на по-високите цени на iPhone спрямо миналата година.

Когато говорим за спада в продажбите на iPhone пък, Тим Кук коментира, че това се дължи на очакванията за бъдещи iPhone модели, визирайки слуховете за радикален нов iPhone 8.

Графика: The Verge
Графика: The Verge

Нещата обаче се променят по интересен начин. Докато Apple търсят начин отново да върнат предишната слава на iPhone, продажбите на Apple Watch са се вдигнали почти двойно. Цялостно, приходите от носими устройства (Apple Watch и AirPods) са на стойност поне 5 милиарда долара. Приходите от дигитални услуги като iCloud и Apple Music от своя страна също са рекордни, достигащи 7 милиарда долара. Според Купертино, повече хора са се абонирали за услугите на компанията през последните 90 дни, отколкото общо за всички предишни периоди.

По време на пресконференцията Тим Кук добави още, че продажбите на iPhone Plus модели са по-силни от всякога в Китай. Това обаче не е достатъчно обещаващо, защото като цяло приходите от страната са паднали надолу с цели 14% спрямо Q2 на миналата година.