Apple заведоха нов патент в Службата за патенти и търговски марки на САЩ, който описва идеята на Купертино за умни очила за виртуална и/или добавена реалност. Според информацията в патента, сегашните модели (без да биват назовавани марки) са прекалено тежки и неудобни, като продължителното им носене може да доведе до умора.

За да се справят с това, Apple предлагат използването на катадиоптрична система за VR очилата. Катадиоптричната система се използва при астрономическите телескопи и комбинира огледала и лещи. В случая това би помогнало да намали тежестта на очилата, защото ще се избегне използването на наложените в момента при хедсетите лупи.

Apple са известни с това, че не бързат да изкарват на пазара продукти, които са все още млади и не добре развити. Очилата за виртуална и добавена реалности могат спокойно да бъдат причислени към тази група, така че не е чудно, че Apple все още нямат такава джаджа в каталога си.

Тим Кук неведнъж е изразявал желанието си Apple да представят система за виртуална реалност, но не е ясно кога точно ще стане това. Още повече е интересно да се отбележи, че опитът им при разработване на прототипи би могъл да промени първоначалната идея и представената в патента технология изобщо може да няма общо с финалния продукт, когато и да бъде представен той.