Apple срещу ФБР

0

Обикновено сме свикнали да виждаме технологичните компани една срещу друга в съда. Спорове за патенти, забрани за продажби и опити да се спре възхода на конкурента. Дойде време обаче, в което може би ще станем свидетели на нещо много рядко. Може би дойде денят, в който всички компании ще се обединят заедно срещу един „враг“ и това е правителството на САЩ.

За да разберете за какво става дума, първо трябва да се върнем леко назад във времето. Преди близо три месеца в САЩ отново имаше акт на насилие, в който загинаха 14 души. За случилото се в Сан Бернардино има един обвинен и това е Сеид Фарук. Връзката на всичко това с Apple е един iPhone 5c, който нападателят е ползвал и сега се явява основен елемент в разследването.

Така стигаме до ден днешен, в който Apple се изправя пред огромно предизвикателство и без значение дали ще спечели или загуби, някой определено ще загуби много от всичко това. Т.н „враг“ на технологичната компания в случая е првителството на САЩ в лицето на съдията, дал нареждането Apple да помогне в процеса по „налучкване“ на паролата чрез методът „brute force“.

„Правителството не е в състояние да завърши издирването, тъй като не може да получи достъп до криптираното съдържание на телефона“, пишат прокурорите. „Apple има технически средства, с които да съдействат на правителството, но от компанията отказват да предоставят тази помощ доброволно.“

Нареждането на съдията се изразява в това, че Apple трябва да премахнат лимита от 10 грешни въвеждания на паролата, както и да заобиколят функцията за изтриване на данните при въведени грешни пароли. Ако не са в състояние да го направят, трябва да създадат къстъм софтуер, който да го наптави. Тук от компанията отговориха, че след iOS 8 вече не се пазят ключове и процесът по декриптиране е невъзможен. Дори и да направят всичко, което съдията иска, което се твърди, че е невъзможно, на ФБР ще са нужни години и суперкомпютър, за да разберат каква е парола, вкарвайки стотици пароли в секунда.

Изправени пред най-сериозния си враг, Apple трябва да вземат решение, което няма да е лесно и няма да се хареса на всички. Каквото и да направят няма да могат да угодят на интересите на всеки. В крайна сметка Тим Кук излезе с официално изявление, написано в отворено писмо, което публикуваха в Apple.com.

„Правителството иска от Apple да хакне своите собствени потребители и да подкопае десетилетия напредък в сигурността, която защитава нашите клиенти“, пише Кук. „Това може да навреди само на добронамерените граждани, които разчитат на компании като Apple да защитят техните данни.“

Бъдещето на кибер сигурността на тези устройства ще се реши с този случай

Защо всичко това звучи някак безобидно, фокусирайки се само върху един единствен телефон, но всъщност е от значение за развитието на технологиите и сигурността в следващите години? Просто е. Ако Apple загуби тази битка, последвалата война ще се отрази на всички. ФБР иска от компанията да създаде „заден вход“, който да заобикаля защитата на тези устройства, но това ще е валидно не само за въпросния iPhone 5c, а за всички устройства, без значение, че конкретното устройство ще е изолирано. Тук говорим не само за iOS, но за абсолютно всички. Ако Apple загуби, правителството вече ще има с какво да излезе през Google, Microsoft и всички останали, което означава, че всяка компания ще е длъжна да даде достъп до нашите данни. И ако правителството не ви плаши толкова много, то недобронамерените хакери трябва. Тази вратичка ще съществува не само за ФБР, но и за тях, както и за NSA и всички останали, които ще влезнат през нея.

От друга страна, поглеждайки ситуацията през очите на семействата на загиналите, това може да е повратен момент в разследването, който да помогне случаят да бъде разрешен. Достигайки до съобщнията и разговорите, които са проведени през този телефон, може да се стигне и до евентуални съучастници или престъпна организация, което от своя страна да предотврати евентуални бъдещи атентати. Всичко това поставя Apple в много деликатна ситуация и компанията може да бъде обвинена във възпиране на процеса или пък негласно, че е виновна за някой последващ атентат. И всичко това само защото не е представила достъп до данните на всеки един от нас, отключвайки един телефон.

Защо този случай стана толкова известен?

Истината е, че това едва ли е първият път, в който ФБР, полиция или друга форма на авторитет иска информация от компании като Apple. В този случай обаче правителството може би издебна момента правилно и всичко се разшумя именно около този iPhone 5c. С iPhone 5S Apple въведе Touch ID за първи път и заедно с това новата специална функция за сигурност: Secure Enclave. Това е отделна част от хардуера, която действа като допълнителен елемент за сигурност, който е обвързан с парола и това ще забави опитите да се разпознае ПИН кода. iPhone 5c не включва Touch ID или Enclave и тук идва моментът, в който ФБР избухва.

Живейки в 21 век би било глупаво да вярваме, че сме защитени на 100%. Наивно е да мислите, че данните ви, снимките, съобщнията, разговорите или локацията ви са скрити толкова дълбоко, че никой не може да ги намери. Всичко може да се разбие, защото всичко е направено от човек. Със сигурност Apple могат да направят това, което ФБР иска, но не желаят, защото това ще е прецедент за последващи подобни заявка от всякакви агенции, на които от Купертино ще трябва да откликнат. Не е до отделния телефон, което явно не е проблем, а до бъдещето на iOS и всяка една платформа. Затова и Google, WhatsApp и още други компании, започват да се обединяват около Apple и да защитават своите-нашите интереси. Създавайки дупка в сигурността днес, те ще трябва да го направят и утре и като цяло да направят защитата по-слаба, а от това няма да се възползват само от ФБР и това е сигурно.