Първият ден на Световната конференция за разработчици на Apple мина успешно и видяхме представени няколко много интересни нови услуги. Забелязва се обаче, че компанията работи по усъвършенстването на свои приложения, за да достигне висотата на конкурентни такива, или пък представя нови, които като концепция вече съществуват. Разбира се, в това няма нищо лошо. Все пак никъде не пише, че нямате право да направите собствено приложение за стрийминг на музика, нали? Въпросът е доколко успешни ще бъдат различните услуги на калифорнийския гигант и как ще се справят те в борбата срещу наложени вече имена в съответния бизнес. Нека с няколко думи да разгладаме какво точно цели Apple със своите нови услуги.

Очевидно е, че американците искат да направят iOS място, където потребителите да нямат нужда от нищо допълнително като приложения, за да имат едно приятно и удобно преживяване.

Apple Music vs Spotify

 

Spotify е едно силно наложено име в музикалния бизнес в момента и едва ли не всеки, който слуша музика, го ползва. Тук не говорим само за потребители на мобилни приложения, ами и на десктоп такива. Въпросът е какво повече би могло Apple Music да предостави на хората? И не е само това, Apple ще пусне своята стрийминг услуга и за Android малко по-късно тази година, което означава, че се изправя в сериозна борба и с Google Play Music. Освен пряката конкуренция, застрашени изглеждат и услуги като Soundcloud, които са по-социално ориентирани, но въпреки всичко представят музиката по един подобен начин. Apple Music дори беше представена от Drake, който е сериозен привърженик на Soundcloud.

Apple Maps vs Google Maps

 

iphone 5 apple maps

Apple Maps може би не се радва на достатъчно позитивни коментари, но това не пречи на компанията да продължава да надгражда приложението, така че то да предостави чудесни функции на своите потребители. Затова и вчера беше представена нова функционалност, която дава възможност да ползвате навигацията за пешеходни и транзитни маршрути, както и заградски транспорт. Всичко това вече се поддържа от Google Maps и това е причината да кажем, че Apple и тук се опитват да се наложат над (поне засега) безспорния лидер в лицето на Google. Въпрос на време е да видим кой ще надделее в борбата.

Notes vs Evernote

 

Защо да сваляте допълнително приложение за бележки, когато имате възможност да използвате вградено такова. Всеки смартфон има свой вариант на апликация за бележки и напомняния, но не всяка такава има невероятната функционалност на Evernote или някои други конкурентни приложения. Apple се фокусира върху големи подобрения в своя Notes, точно за да премахне необходимостта от инсталиране на допълнително приложение (и може би интуитивността всичко ваше да се намира на едно място).

Apple News vs Flipboard

 

News-app-for-iOS-9

Да, новото приложение за четене на новини и статии News е директен конкурент на наложилия се водач Flipboard. News обещава също толкова удобно четене на мобилни устройства, световни медии за партньори и какво ли още не. Освен Flipboard обаче тук има още няколко услуги, които могат да пострадат, като Newsstand на Google.

Интересното е, че при News няма реклами или поне не засега. В бъдеще ще видим как ще се развият нещата, но има и друго, което ще привлече потребители, като интересни оферти от типа безплатно четене на статии от The New York Times и подобни.

Apple vs Android

 

Да, битката между двете операционни системи няма да приключи никога. И въпреки че всяка от тях си има своите върли привърженици, и Apple, и Google се опитват по какви ли не начини да привлекат повече потребители към себе си. Това се превръща в една още по-ожесточена битка днес, след като Apple представи ново приложение – Move to iOS. То е за Android и има за цел да копира и прехвърли на нов iPhone автоматично всичките ви контакти, съобщения, снимки, видеа, отметки, имейли, тапети, календари и дори музика и книги.

За данните, които Move to iOS не поддържа, ще ви бъдат предлагани приложения от трети страни, които да свалите и да ползвате на новия си iPhone. Тази функционалност ще е налична през есента заедно с iOS 9.

Apple vs портмонето ви

 

На своята презентация Дженифър Бейли каза „Крайната ни цел е да заменим портфейла и сме се насочили да направим точно това“. Да, може би наистина бъдещето е в тоталното премахване на книжните и монетни пари и в близко време кешовите плащания може да изчезнат. И е много хубаво, че компании като Apple са се захванали с това. Само че не са единствени, Google също действа в тази насока, първо с Wallet, а сега с Android Pay. Но основателят на цялата тази работа и лидер за момента е PayPal с поддържка на услугите си в почти цял свят. Apple трябва доста да се потрудят тук.

Siri vs Google Now

 

google-now-vs-siri

И накрая имаме вечната битка между асистентите – Apple със своята Siri и Google Now. Доскоро двата софтуера имаха своите съществени разлики, като единият надделяваше в едно, другият в нещо различно. Сега обаче това е на път да се промени, след като Apple представи Proactive – нова функционалност, която работи подобно на Now on Tap за Android M. Siri вече може да търси в приложения и то директно в своя интерфейс. Търсенето и предлагането на информация е много по-интуитивно и Spotlight интеграцията ще ви свърши чудесна работа. Още един бонус за Apple тук е, че, по думите на Крейг Федериги всичката информация остава на телефона и така може да сте спокойни, че никой няма достъп до ваште лични данни.

В крайна сметка да, Apple наистина се е фокусирала върху услуги, които други компании вече по един или друг начин са създали, но според мен това не се явява само ход за борба с конкуренцията. В това начинание на компанията аз виждам действие, което да направи iOS едно още по-приветливо, интуитивно и удобно място за своите потребители. А вие какво смятате?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS