9to5mac докладват, че Apple са започнали да свалят приложения на ирански разработчици и стартъпи от App Store. Без предупреждение, първата апликация, която си замина, бе на Digikala — най-големият електронен магазин в Иран и целия Среден изток.

Apple отвори магазина си за приложения за разработчици от Иран още през септември 2016 година. Все още обаче за региона им нямаше обособен App Store и стартъпите пуската приложенията си изкуствено от други държави. Сега това вече няма значение, защото нито един разработчик не може да качи апликацията си в услугата на Apple. При опит за ъплоуд, в App Store излиза съобщение:

„За съжаление няма App Store за територията на Иран. Освен това, приложения обслужващи транзакции за предприятия или частни лица установени в Иран, не спазват иранските закони [Iranian Transactions Sanctions Regulations (31CFR Part 560); бел. превод], когато са качени в App Store. Поради тези причини, ние не можем да приемем приложението ви в момента. Съветваме ви да подадете заявка отново, след като бъдат преразгледани международните търговски закони, за да бъде тази функционалност позволена.“

Все още не е ясно как работи процеса по премахване на приложения, разработени в Иран. Не е уточнено дали ще бъдат отстранени всички приложения от ирански компании и разработчици, или това ще засегне само апликациите, които обслужват финансофи транцакции.

Това не е първото примахване на приложение от App Store, свързано с друга държава. Преди месец Apple бяха длъжни да премахнат апликацията на The New York Times за App Store в Китай, по желание на тамошното правителство.

Очакваме коментар и повече официална информация за иранските приложения съвсем скоро.