След като Apple пуснаха ResearchKit преди около година, много здравни институции и университети използват този интерфейс за създаване на приложения, които да им помага в научни здравни проучвания. Тим Кук и приятели споменаха, че най-масовото проучване за Паркинсон е проведено благодарение на ResearchKit. Вече всеки може да се включи в такъв тип събиране на данни за здравословното си състояние и да ги предоставя на здравни заведения. Но това не е всичко.

От днес, в гамата здравни приложения на Apple влиза и CareKit. Това е програмна структура, която ще помогне на разработчици да създават приложения, събиращи данни за състоянието на болни или възстановяващи се пациенти. Apple са създали първото такова съвместно с Медицинския център в Тексас – то ще позволи споделяне на здравословното състояние с близките на потребителя и дори с неговия лекуващ лекар. От днес ще е налично и такава апликация за болни от Паркинсон.

Apple-event-photo-carekit

CareKit ще бъде наличен за всички разработчици и здравни институции от април, като разбира се, ще бъде изцяло с отворен код. Така всеки ще може да се възползва от мощта му и ще може да създава полезни на обществото приложения.

Apple вече далеч не е само производител на смартфони и компютри, и днешното събитие го потвърждава.