Официално е, Apple са придобили Shazam. Купертино потвърдиха пред The Verge, че приложението за разпознаване на музика ще стане част от семейството на Apple.

Apple споделиха пред The Verge:

„Развълнувани сме, че Shazam и талантливият им екип ще се присъединят към Apple. Естествено е Apple Music и Shazam да са заедно, споделяйки страстта към откриването на музика и предоставяйки на нашите потребители чудесно музикално преживяване. Имаме вълнуващи планове и очакваме с нетърпение да се слеем с Shazam след одобрение на днешното споразумение.“

Shazam от своя страна също имаха какво да кажат:

„Радваме се да съобщим, че Shazam сключи споразумение да стане част от Apple. Shazam е едно от най-високо оценяваните приложения в света и обичано от стотици милиони потребители; не можем да си представим по-добър дом за Shazam. Така ще можем да продължим да правим иновации и да предлагаме магия за нашите потребители.“

Разбира се, както винаги, Apple не са коментирали сумата, която компанията е платила за Shazam. Recode обаче обявиха миналата седмица, че това са 400 милиона долара. Стойността е много по-малко от тази, на която Shazam се оценяваше при последния рунд финансиране на британската компания. Тогава тя бе оценена на 1 милиард долара.

Shazam може да бъде полезен на Apple по няколко начина. Един от тях е заедно с Apple Music да подобри музикалното преживяване на потребителите. Освен това Shazam разполагат с AR разработка — технологията позволява да сканирате изображение, книга, или постер и да получите информация за бранда под формата на добавена реалност. Интерфейсът може да се съчетае идеално с ARKit в iOS.