Концепция за кола от Apple | Снимка: CarWow

Ако някой все още има съмнения, че Apple работят по нещо, свързано с автомобили, тези съмнения могат да изчезнат днес. В Scribd може да бъде намерено копие на писмо от Apple, адресирано до щатската Национална администрация за магистралите и безопасността на движението и подписано от ръководителя на отдел продукти в Купертино Стивън Кенър. Ако се чудите защо това трябва да значи нещо, ще ви отговорим — Кенър до скоро бе директор по безопасността във Ford. Още повече — писмото не е адресирано до кой да е и в него се говори за регулации относно самоуправляващите се автомобили.

Можете да прочетете цялото писмо тук.

Както може би знаете, говори се че Apple работят по т.нар. Project Titan от поне няколко години. Последните слухове обаче до някъде променят играта. Различни интернет източници твърдят, че компанията е променила стратегията си и се е отказала да произведе своя собствена електрическа кола, благодарение на която трябваше да се конкурира с Tesla. Вместо това, усилията им сега са насочени към разработка на софтуер за самоуправляващи се автомобили, който може да бъде имплементиран в моделите на вече съществуващи автомобилостроители.

Според The Verge, промяната в стратегията е дошла от бившия изпълнителен директор Боб Мансфиелд, който се е върнал от пенсия, за да оглави отдела по Project Titan.

Другото интересно в това писмо е, че Apple изглежда са съгласни с практиката на Администрацията да събира данни относно резултати на компаниите, които се занимават с автономни коли. Писмото още подканва към не толкова сурови регулации — вместо това незадължителни съвети, които да бъдат спазвани от разработчиците. По този начин възможността за повече иновации би била налице.

Е какво ще кажете? Ще видим ли автономна кола от Apple? Или просто нещо, свързано със самоуправляващите се коли? Кога най-накрая ще видим нещо официално?