Еволюцията на SIM картите – от ляво на дясно са представени стандартния размер (1FF), mini (2FF), micro (3FF), nano (4FF)
Еволюцията на SIM картите – от ляво на дясно са представени стандартния размер (1FF), mini (2FF), micro (3FF), nano (4FF)

Apple и Samsung преговарят с мобилни оператори за помощ при разработката и въвеждането на нов стандарт за SIM карти, който може да улесни превключването между доставчиците на услуги, съобщава Financial Times. В публикацията се казва, че става дума за вградеа SIM карта, или e-SIM, оставаща в телефона, като по този начин на потребителите няма да се налага да взимат нова, когато решат да сменят телекома. Цялата работа ще се извършва от интерфейса на устройството.

Очаква се новият стандарт да бъде готов през 2016 г. Това не е толкова изненадващо, предвид факта, че Apple вече предприе стъпка в тази посока с миналогодишното обявяване на LTE iPad-и с т.нар. Apple SIM, предлагаща избор между много мобилни оператори и лесната им смяна. Премахването на този компонент ще даде възможност на поризводителите на смартфони да ги направят по-тънки, но в същото време ще улесни работата и на клиентите. Financial Times пише, че Apple SIM все още няма да изчезне и е много вероятно да я видим в следващия iPhone преди появата на e-SIM.

GSM Association, представляваща мобилните оператори, е казала пред медията, че голяма част от телекомите са се включили в инициативата за приемането на новия стандарт и преминаването към e-SIM. В списъка са AT&T, Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica и Orange, както и други международни оператори. Асоциацията е потвърдила, че Apple и Samsung разработват този стандарт, но допълва за американската компания „ние сме оптимисти, официално споразумение с тях е в ход“.

Apple е отказала да коментира информацията.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS