яйцеклетки

Може да звучи като сюжет от научнофантастичен блокбастър, но всъщност си е самата истина – две от най-големите технологични компании в света плащат на своите служителки да замразят яйцеклетките си, така че да имат възможност да отложат раждането за по-късно и да прекарат повече от годините, в които могат да имат деца, в офиса.

На пръв поглед звучи доста странно (и дори страшно), но очевидно целта на Apple и Facebook е да привлекат и задържат повече талантливи дами на работа, като им осигурят по-голям избор кога да се посветят на създаване и отглеждане на деца.

ВИЖ ОЩЕ: Да караш Mercedes

Според NBC News, цитирани от The Verge, двете компании ще плащат до 20 000 долара на всяка своя служителка, която желае да се възползва от процедурата за замразяване на яйцеклетки. Въпреки че все още не се приема за особено надежден начин за забременяване и е доста ново (първите опити датират от 1984 г.), целта на замразяването на яйцеклетки е да позволи на жената да има деца и след най-плодовитите си години – обикновено за такива се счита периодът между 20 и 35 г.

Яйцеклетките могат да бъдат съхранявани до 10 години, след като са замразени. Еднократната процедура в САЩ струва около 10 000 долара, така че наетите в Apple и Facebook дами очевидно ще могат да се възползват два пъти за сметка на работодателя си (ако решат сами да заплащат съхранението на яйцеклетките, чиято цена е около 500 долара на година).

Сподели
Предишна страница5G мрежата на Samsung достигна рекордна скорост
Следваща страницаGoogle обяви Nexus 9
От години работи в сферата на медиите, рекламата и маркетинга. Интересува се от всичко ново, любопитно и креативно, както и от начина, по който динамичните промени и развитието на технологиите в съвременния свят се отразяват на хората.