Apple може да бъде осъдена да плати обезщетение в размер на 862 милиона щатски долара. Причината е използването на технология в много от популярните й устройства, която е на университета Уисконсин-Мадисън. Според съда патентът, който подобрява производителността на процесора, е валиден, което означава, че остава да бъде определено колко точно ще изплати Apple.

През януари 2014 г. Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) заведе дело срещу Apple за нарушение на патента й от 1998 г., подобряващ производителността на процесора. Съдът трябваше да реши дали чиповете A7, A8 и A8X, намиращи се в iPhone 5s, 6 и 6 Plus, както и в някои от iPad-ите, са го нарушили.

Apple отрече да е извършила подобно нарушение, твърдейки че патентът е невалиден, става ясно от съдебни документи. Технологичната компания дори поиска от Ведомството за патенти и търговска марки на САЩ да преразгледа валидността на патента, но през април молбата й беше отхвърлена. Ако съдът постанови, че Apple умишлено е нарушила патента, санкциите може да бъдат още по-големи.

През 2008 г. WARF използва същия патент, за да осъди и Intel, но през следващата година се стигна до извънсъдебно споразумение в деня преди провеждането на процеса. Миналия месец WARF заведе второ дело срещу Apple, предмет на което са новите чипове А9 и А9Х, използвани в iPhone 6s, 6s Plus и iPad Pro.

1 коментар

Comments are closed.