theverge4_2040.0
Снимка: The Verge

Снощи Apple пусна до разработчиците последната версия на операционната система (OS X Yosemite 10.10.3), в която заменя iPhoto в с Photos – модерна библиотека за снимки, предназначена за Mac компютрите. По-късно ще бъде пусната публична бета, а финалната версия на Photos ще е налична за потребителите като част от три софтуерни ъпдейта тази пролет.

Виж още: Apple в преговори за пускане на собствена телевизионна услуга

Миналата година американската компания обяви, че ще спре разработката на iPhoto, както и на Aperture, заменяйки ги с изцяло нов продукт, който е тясно обвързан с облака. Какво да очакваме от Photos? Това е по-изчистена библиотека за вашите снимки, предоставяща лесен бекъп в обалчното пространство, както и полезни инструменти за редактиране. Приложението наподобява Photos от iOS, което означава, че всички с iPhone ще могат безпроблемно и бързо да започнат работа с него. Прехвърлянето на снимките ще бъде лесно, но ако искате може задържите в системата iPhoto и Aperture.

Screen_Shot_2015-02-04_at_11.56.02_AM.0

Photos има четири основни таба и ще съдържа всичките ви снимки в хронологичен ред, а в Albums ще са албумите, създадени от вас, но ще предлага някои помощни трикове за организиране – автоматично ще се акцентира върху любимите и последно импортираните снимки във фотогалерията, както и папки с други видето изображения, като панорамни, слоу моушън видеа и т.н. Синхронизирането е много бързо, дори с голяма галерия.

Photos работи с iCloud Photo Library – продукт за бекъп, който също е в бета версия. Там безплатно ще се съхраняват първите 5GB от вашето съдържание, а ако искате повече, ще трябва да заплатите. Цените започват от 0.99 долара месечна такса за 20GB пространство и стигат до 19.99 долара месечно за 1ТВ. My Photo Stream, услугата за синхорнизацията на последните ви 1 000 снимки, ще продължи да съществува отделно от Photos.

Screen_Shot_2015-02-04_at_4.56.31_PM.0

В новото приложение няма да се запазват автоматично снимки от други места – Facebook, Instagram, Flickr и т.н., но за тези, които се намират във Photos Apple предлага много добра синхронизация между устройствата – ако вземете снимка от свързан с iCloud iPhone, тя ще се появи във Photos след по-малко от 30 секунди. Редакцията, която правите на Mac, ще се появи и на вашия телефон, а ако върнете промените, респективно те ще се върнат и на iPhone-а. Търсенето също ще става лесно – може да намерите снимки по името на файла, по мястото, на което те са направени, както и по това кои хора са на тях.

iPhoto никога не е бил един от най-обичаните продукти на Apple, но новата алтеранитва ще отговори на много от желанията на потребителите – бърза е и е тясно интегрирана с другите ви устройства.