България е сред страните, обявени днес от Apple в списък с дестинации, където вероятно са пристигнали дефектни 5W USB захранващи адаптери за iPhone. Компанията оповести, че стартира програма за безплатната им смяна. Apple са установили, че някои USB адаптери от комплекти с iPhone (както и такива, които се продават отделно), може да прегреят и представляват „риск за безопасността“.

Притежателите на iPhone 5s или 5c няма нужда да се притесняват – тези USB адаптери са към европейски модели на iPhone 3GS, iPhone 4 и iPhone 4S, предлагани на пазара от октомври 2009 до септември 2012 година. Лесно можете да проверите дали вашият трябва да бъде сменен, като погледнете етикета между щифтовете на адаптера – на засегнатите е изписано „Model A1300“, а буквите CE са оцветени в плътно сиво. На обновените USB адаптери, които са сигурни и работят, без да създават риск, е изписано „Model A1400“, а буквите СЕ са само с контур.

USB адаптери

Ако установите, че адаптерът ви трябва да бъде сменен, е необходимо да го занесете в оторизиран сервиз на Apple. Задължително носете и своя iPhone. От 18 юни в програмата ще участват и мобилните оператори, партньори на компанията. Повече информация, както и връзка към местата, където можете да направите смяната, ще откриете в сайта на Apple.


 

UPDATE 16.06.2014

На официалната страница на Аpple вече са обявени и партньорите на компанията. За България Mobiltel и GLOBUL са описани, че ще се включат в инициативата за подмяна на дефектните зарядни. В близките дни вече трябва да започне подмяната. За повече информация може да се свържете с вашия оператор.