Винаги става интересно, когато в началото на годината някоя проучвателна агенция обяви цифрите за всеки един от най-популярните магазини за приложения, борещи се за пазара в момента. Тази година това направиха App Annie, които ни запознават с това, което са постигнали Apple и Google в мобилния бизнес.

Според агенцията, изглежда двете компании не са били в по-ожесточена битка никога до сега. Без да се изненадваме, Play Store води по брой сваляния на приложения, докато Apple App Store има най-високи печалби. Винаги сме знаели, че iOS потребителите са по-склонни да плащат за приложения. Но освен това, какво още?

app-annie-2015-app-installs-revenue

Както виждате от по-горната графика, свалянията на iOS приложения учудващо не са се повишили от 2013 година насам, докато тези от Google Play Store са се вдигнали почти двойно. От друга страна имаме печалбите на двата магазина от платени приложения – тези на Apple вървят стремглаво нагоре (и то без повече сваляния от обикновено). Play Store също е повишил печалбите на Google от платени апликации, които са нагоре с 50% спрямо 2013 година.

За тези данни е важно да отбележим, че отразяват тенденцията в глобален мащаб. В Китай свалянията на iOS приложения се вдигат неимоверно, докато тези в САЩ, противно на очакванията, намаляват. Китай е третият най-голям пазар за Apple апликации след САЩ и Япония. Няма как да не вземем предвид и факта, че в Китай все още няма Google Play Store, което доста би променило цифрите. От друга страна Google отчитат висок даунлоуд на приложения в развиващите се нови пазари – Бразилия, Индия, Индонезия, Турция и Мексико.

Изглежда всеки има какво да предложи – Apple продължават да водят по печалби, макар и с по-малко сваляния. Google пък показват, че не всичко е платени приложения. Какво мислите вие? Как ви се струват цифрите за изминалата 2015 година? Споделете с нас в коментарите.