Към момента най-популярните технологии за бързо зареждане са Qualcomm Quick Charge, MediaTek Pump Express и OPPO VOOC. Това обаче може да не продължи още дълго, изхождайки от обновената информация в документа Android Compatibility Definition.

В посочения по-горе PDF има разбира се секция, свързана със USB портовете на Android смартфоните. Според информацията в нея, засягаща бъдещи USB Type-C технологии, Google препоръчват производителите да се придържат към стандарта, установен от компанията. В края на абзаца обаче пише, че в бъдеще може технологиите за бързо зареждане от трети страни да бъдат изцяло забранени при Android.

„СИЛНО СЕ ПРЕПОРЪЧВА устройствата с Type-C портове да не използват патентовани методи за зареждане, които променят Vbus волтажа над стандартните нива, или изменят sink/source ролите; това може да доведе до проблеми с оперативната съвместимост между зарядни и устройства, поддържащи стандартните USB Power Delivery методи. Въпреки, че подчертаваме „СИЛНО СЕ ПРЕПОРЪЧВА“, в бъдещи Android версии ние може да ЗАДЪЛЖИМ всички Type-C устройства да поддържат пълна оперативна съвместимост със стандартните Type-C зарядни.“

Всичко това ще рече, че след време Google може и да забранят инкорпорирането на системи като Qualcomm Quick Charge при Android смартфони, задължавайки производителите да се придържат към установен от Google стандарт за всички Android устройства. Какво мислите вие по този въпрос? По-добре ли е така?

1 коментар

  1. Има логика. Note 7 е с Quick Charge 3.0 и именно това създаде първите проблеми с батерията на флагмана. От това страда не само Самсунг а вероятно и Гугъл ако притежателите на Note решат да преминат към iPhone.

Comments are closed.