android

android

Войната между феновете на Android и iOS като че ли никога няма да свърши. Дискусиите винаги са разгорещени и оспорвани, макар и не винаги подкрепени с логични доводи. Едно ново проучване на Crittercism за стабилността на мобилните операционни системи установи, че Android 4.4 KitKat е най-стабилната платформа в момента.

Извадката разглежда над 2500 устройства, работещи със 106 операционни системи. Според проучването Android 4.4 KitKat има най-нисък процент крашвания – едва 0.7%, от всички разгледани версии на Android, най-висок е процентът при Gingerbread – 1.7%. От друга страна най-новата версия на iOS – 7.1 отбелязва 1.6% крашвания, а iOS 5 – цели 2.5%.

Що се отнася до самите устройства – според проучването се оказва, че Samsung прави най-стабилните Android апарати, отбелязали най-нисък процент крашвания. Това не е учудващо, тъй като компанията държи най-висок пазарен дял и покрива целия диапазон устройства от ниския до високия ценови клас. Друг интересен факт, който проучването разкрива е, че смартфоните са по-стабилни от таблетите, независимо от операционната система и производителя.

Трудно е да се прецени ефекта от подобно проучване, знаем, че работата на приложенията зависи от много фактори, но все пак този резултат е добра новина за феновете на Android и им осигурява още един довод в полза на любимата операционна система във вечния спор. Разбира се коментарите как това проучване е нагласено и тенденциозно, веднага ще се изсипят – това няма как да се докаже, едно проучване винаги може да бъде насочено в необходимата посока, просто го приемете като забавен факт, без да се замисляте много.