Amazon са подали заявка за нова запазена марка с името AmazonTube. Това несъмнено е в отговор на споровете с Google за достъпа до YouTube през Fire TV и Amazon Echo Show. По описанието на запазената марка изглежда, че това ще е пряк конкурент на YouTube: „да предоставя предварително записани аудио, визуални и аудиовизуални произведения без възможност за сваляне, чрез безжични мрежи, по различни теми от общ интерес“.

Според TechCrunch още, Amazon са запазили и марката OpenTube, което пък звучи като чисто заяждане — Google не споделят достъп до своята услуга, за това тази от Amazon ще бъде „отворена“.

Дали и кога подобен конкурент на YouTube от Amazon ще види бял свят, не е ясно. Не е ясно и дали изобщо това ще се случи. Отдавна се говори, че Amazon работят по безплатен видео портал. Преди време дори компанията отрече слуховете, че работи по безплатна версия на Prime Video.

Напомняме, че до спирането на достъпа до YouTube през Fire TV и Echo Show се стигна след спор между Amazon и Google. Amazon отказваха да продават Chromecast устройства през онлайн магазина си и да поддържат Cast технологията за Prime Video, за това Google спряха поддръжката на YouTube под Echo Show. След това Amazon измислиха как потребителите да достъпват видео портала през браузъра на гласовия асистент, но Google спряха достъпа и по този начин. Fire TV пък няма да има достъп до YouTube от 1 януари.