Android

Android започна да покорява пазара на смартфоните при закупуването от Google. Въпреки че системата е известна най-вече при мобилните устройства, днес тя се използва при най-различни джаджи – смарт часовници, телевизори, настолни и лаптоп компютри и други. Google наскоро обяви, че следващата версия на Android ще бъде с кодовото име Marshmallow, което сигнализира за още по-интересни новъведения. Докато чакаме, събрахме седем факта, които може би не знаете за Android.

1. Android невинаги е бил кръщаван на някакво лакомство

android-versions-from-cupcake-to-ice-cream-sandwich-2

Първата публична версия на Android е с обозначението 1.5 Cupcake. След това Google започна да кръщава следващите версии на системата с имена на лакомства, но през ранните периоди на разработка версиите за разработчици имат имена, кръщавани на роботи и андроиди – Astro Boy, Bender и дори R2-D2. След първата публична версия през 2008 г. Google решава да продължи традицията с именуване на различни десерти.

2. Honeycomb е единствената версия на Android, която не е предназначена за смартфони

motorola-xoom

В началото на 2011 г. Google представи Android 3.0 Honeycomb, версия специално предназначена за таблети. Първото устройство, което бе удостоено с честта да има Honeycomb, бе Motorola Xoom. За съжаление тази версия на Android беше сериозно разкритикувана от експерти и от потребителите, за което Google се реваншира с пускането на Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Стратегията на Google се смени към разработване на единна система, която да поддържа добре едновременно устройства с малък и голям екран.

3. Android разполага с над 1 милиард активирани устройства

900-milion-android-activations 1-billion-active-users-android

Android може да се похвали с наистина много активирани устройства. Според данни на главния изпълнителен директор Пичай, вече има над 1 милиард устройства, работещи със системата.

4. Android разполага с повече приложения от своите конкуренти

google-play

Android Market последва Apple App Store и създаде хранилище за приложения. През 2012 г. приложението се ребрандира в Google Play и до момента то има над 1.5 милиона различни приложения. Това е и най-богатото хранилище за която и да е мобилна операционна система.

5. Ранните Android смарфони изглеждаха доста различно

SONY DSC
SONY DSC

HTC Dream беше един от най-известните смартфони в ранните дни на Android – с AZERTY клавиатура и 3.2-инчов сензорен екран. Но неговите предшественици бяха доста по-различни от това познато лице. Те изглеждаха много повече като Palm OS и BlackВerry устройства.

6. Кой създаде логото на Android

Android-bot

Подобно на софтуера, и роботчето на Android е под свободен лиценз. Графичният дизайнер Ирина Блок е отговорна за създаването на симпатичната пиктограма. Любопитно е, че андроидчето няма официално име, макар че разработчиците често го кръщават с краткото име “Andy”. Вътрешно Google се обръщат към него с името “Bugdroid”.

7. С Появата на Android, Ерик Шмид напусна борда на директорите на Apple

google-chairman-schmidt-interview-1-billion-android-devices

Едва ли всички знаят, че бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид е бил в борда на директорите на Apple. Няколко месеца след официалното обявяване на Android той напуска тази позиция. И в други случаи високопоставени лица и инженери са се местили от едната компания в другата. Но случаят с Ерик Шмид е най-известен и до голяма степен най-значим.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS