Министерството на правосъдието в Германия предложи нов закон, според който социалните мрежи ще бъдат глобявани по 50 милиона долара ако не успеят да свалят нелегално съдържание и т.нар. hate speech [реч на омраза; бел. превод] бързо след като те бъдат докладвани. Предложението е на министърът на правосъдието Хейко Маас, който разказа за него на пресконференция във вторник.

Министерството иска социалните мрежи като Facebook и Twitter да назначат специален отговорник за следене на омразните и нелегални коментари в своето съдържание, който може да бъде глобен до 5 милиона евро при неспазване на закона.

Според доклад на германското министерство на правосъдието, Facebook премахват 39% от нелегалното съдържание в своята мрежа, докато за Twitter тази цифра е едва 1%. За сравнение, YouTube реагират на цели 90% от този тип съдържание. Докладът се базира на данни, събрани през януари и февруари и показва, че Facebook премахват само 33% от нелегалните постове през първите 24 часа от тяхното споделяте. Twitter от друга страна не успяват да премахнат нищо за този период.

„Ясно е, че трябва да увеличим натиска върху социалните мрежи“, твърди Маас. Германия още смята, че е редно Facebook да бъде третирана като медия на територията на страната.

Според предложения нов закон, социалните мрежи трябва да премахват бързо забелязано нелегално съдържание в рамките на 24 часа. Ако докладвано съдържание бъде отчетено като нелегално по-късно, то трябва да бъде премахнато в рамките на седем дни.

Представител на Twitter отказа коментар по случая, докато от Facebook споделиха: „Ние имаме ясни правила срещу омразната реч и работим усилено, за да държим такова съдържание далеч от нашата платформа […] До края на годината над 700 души ще работят по преглед на съдържанието за Facebook в Берлин. Ще разгледаме законодателното предложение от Федералното министерство на правосъдието.“