Инфраструктурата създава връзки между различните светове на Земята. Понякога проекти с огромни, невъобразими размери са необходими, за да се подобри начина на живот. Избрали сме да ви покажем 3 от най-големите такива, които някога са били конструирани или са в процес на работа. Вижте кои са:

Мост Хонконг – Джухай – Макао

Време за конструиране: 8 години
Цена: 10.6 милиарда долара

Мостът, който виждате на снимката по-горе е именно този, който ще свързва Хонконг, Джухай и Макао. Този 50-километров проект включва мостове, тунели и два изкуствено създадени острови. Инженерите са започнали да работят по него през 2009 и се очаква този декември да свръзката да бъде официално открита. Мостът ще подобри много неща. Ще има повече работни места, ще се засилят икономическите връзки между Хонконг и региона на делтата на Перлената река… Но също така ще доведе до увеличаване на шума и вредните газове, забавяне на оттока на Перлената река, унищожаване на местните гори и много други.

Трансфер на вода от Южен към Северен Китай

Water-transfer-projectВреме за конструиране: 15 години (в процес)
Цена: 80+ милиарда долара

Северен Китай се населява с почти 50% от цялата популация на държавата (1.4 милиарда). Района обаче притежава само 20% от всички водни ресурси на страната. Тоест Северен Китай е много по-сух отколкото Южен Китай. Този масивен проект включва три огромни канала по близо 1000 километра всеки, които ще пренасят вода от най-големите китайски реки в Китай към северната му част. Централният канал е завършен през 2014, но източните и западните пътища все още са в процес. Когато бъде завършен проекта, каналите ще трансферират 44.8 милиарда кубични метра питейна вода годишно, което се равнява на 18 милиона олимпийски плувни басейни.

Великата либийска река

manmade-river

Време за конструиране: 35 години (в процес)
Цена: 25 милиарда долара

Най-мащабният проект в света се намира под пустинята Сахара в Либия. Той включва огромна подземна мрежа от водопроводи, доставящи 6,5 милиона кубични метра питейна вода всекидневно до пустинните райони и крайбрежието на Либия. Проектът е започнат през 1985 и все още е в процес. Голяма част от водната система е готова, но когато проектът е напълно завършен той ще помещава 350 000 арка от пустинната земя. Очаква се всичко да бъде готово през 2030 година.