John_Atanasoff-3

На 4 октомври 1903 година в САЩ се ражда Джон Винсънт Атанасов. Без спор това е един от най-видните и признати български учени. Още от малък той има забележителни познания и интерес в областта на математиката и физиката. Това може би е продиктувано от факта, че баща му е електроинженер, а майка му учителка по математика. Той прави открития, които променят света в много насоки и до ден днешен е познат като “бащата на компютрите”.

В тази статия няма да разглеждаме отблизо живота му, а само ще отдадем почит, защото точно преди 20 години Джон Атанасов завършва земния си път на 91 години.

За мен той е пример за подражание, който трябва да се споменава често. За мен той ще остане лице, което трябва да се показва по-често. За мен той е човекът, с който трябва да започват новините всяка година на 4 октомври и на 15 юни. За мен той е началото на нова ера. Джон Атанасов е широко познат в България и по света, но за мен още не е получил огромното признанието, което заслужава. Някъде бях прочел, че го споменават като “създателят на бъдещето” и съм напълно за това определение.

Просто не искам да коментирам това, че не видях голяма българска медия да спомене името на Джон Атанасов днес. Тази моя статия не е особено дълга, но реших, че тази дата и тази личност трябва да бъдат почетени на фона на лошите новини, които заляха медиите през последните месеци.

Вечна му памет!

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS