13. Любознателни сте

Т.нар. CQ [curiosity quotient или коефициент на любопитство; бел. превод] явно е също толкова важен, колкото коефициентът на интелигентност. Поне така твърди Томан Чаморо-Премузи от Лондонския университет. Толерантността към двусмислия, интелектуалните инвестиции и придобиването на нови знания са все качества на хора с високо CQ. С една дума — колкото повече знаете, толкова повече искате да знаете.

child-reading14. Разхвърляни сте

Изследване на д-р Катлийн Вос от Университета Карлсън в Минесота, публикувано в Psychological Science, разкрива, че работата в по-разхвърляна стая всъщност захранва изобретателността ви. Така че когато следващия път ви направят забележка, че кабинетът ви е прекалено разхвърлян, можете да се оправдаете.

15. За първи път сте правили секс в късните си тийнейджърски години

Според проучване на Университета Чапъл Хил в Северна Каролина, по-голям процент ученици от тези с високо IQ са девствени. Разгледани са случаи на 12 000 подрастващи между 7 и 12 клас.

Обяснението може да е, че по-умните хора нямат толкова голямо желание за секс, или по-често трудно намират подходящ партньор.

16. Нощна птица сте

Тук отново имаме изследване, което казва така — когато изключим всички други фактори, хората, които остават будни до късно, показват по-висок интелект спрямо ранобудните. Не е ясно как можем да тълкуваме този извод, но е възможно признакът да е в разрез с номер 4 по-горе… Все пак там се споменаваше, че хората, които харесват кучета, са по-склонни да са купонджии. А може би тук не става въпрос за купони, а просто за будуване?

17. Не винаги ви се налага да полагате усилия

Тук не разбирайте, че мързеливите хора са по-умни. Но може и точно това да се има предвид, или поне това можем да изходим от проучване на Университета Вандербилт. Похвално е да се трудите за това, което искате да постигнете, но на някои хора просто им се получава. Според проучването, децата, които са получили най-високи резултати на тестовете SAT до 13-годишна възраст, били по-склонни да успеят като порастнат — да защитят докторантура, да публикуват книга или патент и какво ли още не.

18. Понякога предпочитате да сте сами

Другояче казано, по-често имате нужда да останете насаме. Да, повечето от нас се чувстват по-добре в компанията на приятели и роднини, но това не винаги е така. Това проучване показва, че по-умните хора имат различни нужди за социализация от останалите.

19. Живеете в добре-устроен за пешеходци град

Както се оказва, географията може да е доста добър показател за това колко сте умни. Крис Велър от Tech Insider цитира изследване, което установява, че градовете, построени за пешеходци, са склонни да привлекат повече студенти, от градове, построени за автомобили. След проучените места за живеене Вашингтон бива отбелязан на първо място в областта на образованието и на второ място като пешеходен град. Ню Йорк пък е избран за „най-пешеходна област“ в САЩ.