Според ефекта на Дънинг-Крюгер, неквалифицираните индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното — метакогнитивната неспособност на нискоинтелигентните хора не им позволява да разпознаят грешките си. От другата страна пък имаме висококвалифицирани хора, които са прекалено критични към себе си и така отслабват самочувствието си. Както заключават Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер в своята статия от 1999 година в Journal of Personality and Social Psychology, „погрешната оценка на некомпетентните произтича от грешка относно самия себе си, докато погрешната оценка на високо компетентните произтича от грешка относно другите“.

И така, обръщайки внимание на заключенията на Дънинг и Крюгер, можем да кажем, че голяма част от интелигентните хора занижават своите способности, докато други изобщо не се смятат за чак толкова умни.

Множество изследвания също ни дават сериозни доводи че може би сме по-умни, отколкото си мислим. Така че нека да разгледаме няколко примера и прилежащите им признаци, които могат да означават, че вие сте по-умни, отколкото изглежда.

1. Взимали сте уроци по музика

Според множество изследвания, музиката помага да ума да се развива в положителна посока. През 2011 година е проведено изследване, което показва повишаване на успеваемостта във вербални тестове на деца, след като същите са взели урок по музика в рамките на един месец.

През 2004 пък, Глен Шеленберг показва, че IQ точките на 4-6 годишни деца са по-високи след 9 месеца музикални уроци (по пеене и свирене на пиано), за разлика от тези, взимали уроци по театрално майсторство или никакви.

Това разбира се не значи, че ако ходите на уроци по музика, ще станете по-интелигентни. По-скоро музиката развива вече съществуващи у човека качества.

playing-guitar2. Вие сте най-голямото дете в семейството

Според норвежко изследване от 2007 година, най-голямото дете в семейството има средно около 103 точки на тест за интелигентност, докато второто дете има около 100, а трето такова — 99. Разликата е малка, разбира се, но както може би се очаква, не се дължи на гени.

Епидемиолозите твърдят, че по-големият успех на най-големите деца се дължи по-скоро на психологическото взаимодействие между родители и деца.

3. Слаби сте

През 2006 година излиза труд на учени, които правят множество IQ тестове на група от 2200 възрастни в рамките на пет години и констатират, че колкото по-широка е талията, толкова по-ниска е когнитивната способност.

Друго изследване показва, че ако деца се справят по-зле на вербални и невербални тестове, то те имат по-голям шанс да надебелеят през 40-те си години. Авторите на проучването смятат, че по-умните деца може би преследват по-добри възможности за образование, достигайки по-висок статус и по-високоплатени работни места, след което в крайна сметка са в по-добра позиция да се грижат за здравето си, отколкото техните по-малко интелигентни връстници.

4. Имате котка

Според изследване от 2004 година, хората, които се определят като харесващи кучета, са по-склонни да излизат навън и да се забавляват. Може би тези, които харесват котки предпочитат да си стоят вкъщи и да учат? Всъщност феновете на котките са получили повече точки на специален тест за когнитивни възможности.

5. Били сте кърмени

През 2007 година излиза проучване, от което излиза, че кърмените деца са получили около 7 точки повече на IQ тестове. Интересно е да се отбележи, че това се е случило само при тези, които са притежавали определена версия на гена FADS2. Така че и тук, както при музиката, най-вероятно става въпрос за комбинация от фактори и кърменето само по себе си не предразполага към по-висок умствен капацитет. Учените твърдят, че в тази насока са нужни още изследвания.

weed-cannabis-cover6. Използвате слаби наркотици

Ето тук вече става интересно. През 2012 година проучване показва, че от изследваните 6000 британци, родени през 1958, по-висок IQ резултат като деца са получавали тези, които като възрастни са приемали забранени вещества. По думите на учените, „В нашето голямо групово проучване, базирано на популацията, резултатите при IQ тестовете на 11 години са свързани с по-голяма вероятност за използване на редица нелегални наркотици 31 години по-късно.“