Катрин Уонг е седемнадесет годишна гимназистка от Ню Джърси, но вече си създава име в научните и технологичните сфери. Уонг беше финалист във второто ежегодно състезание Google Science Fair, за създаването на Bluetooth устройство, което позволява обстойно сърдечно изследване.

Уонг е само финалист на състезанието на Google, но успя да спечели „Joe’s Big Idea“, видео състезание, организирано от Американското национално радио. Тя успяла да създаде устройство за милиони хора по света с ограничен достъп до медицинска помощ, но с мобилен телефон, като то им позволява да изследват сърцето си. Устройството е подобно на преносима електокардиограма, или ЕКГ, тест който се използва безброй пъти в болниците по цялата земя.

Ето го описанието на проекта от нейната Google Science Fair страница:

Целта на това проучване беше да се проектира и изчисли Bluetooth телемедичен, електоркардиографски прототип, способен да създаде ЕКГ изображение за пълно изследване, използвайки клетъчен телефон, за да установи приложимостта на прототипа като метод за цялостно сърдечно изследване. Конструкцията на устройството включва създаването на два отделни компонента – Bluetooth безжичен преносител на информация, с микропроцесор, програмиран да разчита ЕКГ данни, подходящи за дисплей на клетъчен телефон, и верига от електрически схеми за обяснение на сърдечната дейност. Финалните съвместими и безжични ЕКГ прототипи успешно демонстрират приложимостта на идеята за ЕКГ трансмислия през мобилната мрежа и позволяват на сърдечните изображения да бъдат запазени и складирани.

Американското национално радио твърди, че „електронните компоненти събират електрическите сигнали от сърцето, след това чрез телефонът ги препращат към кардио специалист, който ги анализира.“

„Това е като „прескочикобила подход“, който превъзхожда стандартното медицинско оборудване, което е скъпо и не винаги достъпно за част от населението“, казва Елизабет Нейбъл, бивш директор на Националният сърдечен, белодробен и кръвен институт, част от Американският здравен институт.

Уонг получава помощ за откритието си от учителят си по физика относно електрическо инженерство и Java програмиране. Учителят й позволил да се сдобие с нужната техника и й помагал с проблемите, пред които младото момиче се изправяло докато създава невероятното устройство. След месеци създаване, тествания и провали, Уонг успява да сътвори работещо ЕКГ, което се свързва към телефона чрез Bluetooth безжични сигнали. Ритъмите на сърцето се изобразяват на екрана на телефона благодарение на Java апликация, която тя създава сама.

„Ще продължа с този проект, като го направя по-малък, по-евтин и по-издръжлив“, казва младият гений.

Елизабет Берова е автор на анализи и новини в SmartNews Bulgaria. Интересите й включват: Мобилни технологии, Туризъм, Социология и Креативна комуникация. Изучава Новогръцка филология в СУ „Климент Охридски“.