Средната продължителност на живота на жените е по-дълга от тази на мъжете – със сигурност всички го знаете, както знаете и че това не е просто някакво измислено феминистко твърдение, а научно доказан факт. Според статистиката дамите живеят средно между 5 и 10 години повече от представителите на силния пол.

Много изследователи посочват различни причини за този факт. Сред тях са например по-голямата склонност на мъжете да имат рискови навици, хобита и професии, както и да се забъркват в престъпни дейности, което понякога може да бъде по-опасно, отколкото предполагат. Друга интересна причина е по-големият размер на мъжкото тяло – не само при хората, но и при повечето животни, по-едрите представители на даден вид имат по-малка средна продължителност на живота от по-дребните. По-слабият имунитет на мъжете и по-голямата им податливост на болести също се сочат като фактори за по-късия живот.

Виж още: Учени изобретиха бира, която не води до махмурлук

И след тези няколко сериозни, научно изследвани причини, трябва да споменем и още нещо, което може и да не е научно доказано (а може и да е – ако сте виждали такова изследване, добавете го като коментар 🙂 ) – мъжете са много по-склонни от жените на необмислени постъпки и по-трудно преценяват правилно риска за живота си. Не вярвате? Ето 10 снимки, които са неопровержимо доказателство.

10 9 8 7 6 5 4 3 1 защо жените живеят по-дълго от мъжете