Преди години, когато Microsoft разработваше Windows 7, а по-късно и наследникът му Windows 8, всичко се пазеше в дълбока тайна. Потребителите не получаваха широка възможност да се докоснат до бета версии на операционната система и дори бяха наказвани за това, че разпространяват ранни версии.

В днешно време нещата стоят много по-различно — всеки желаещ може много лесно и бързо да се запише в Windows Insider програмата, която му позволява да тества свободно бета версии на различни разработки и функционалности.

При първоначалното пускане на Windows 10, около 5 милиона души тестваха операционната система. Към момента Windows Insider програмата се разрастна до толкова, че цели 10 милиона души използват бета продукти и функционалности от Microsoft, които по-късно ще бъдат имплементирани в Windows 10 (който от своя страна се ползва от над 400 милиона души по света).

В тази сфера бизнес моделът на Microsoft се промени през годините и в момента се радва на голям успех. Остава да видим как ще се развият нещата в бъдеще.