nokia

Ако все още имате нужда от доказателства, че телефоните, които Nokia правеха преди десетина и повече години, са абсолютна и ненадмината класика, то следващата история ще ви даде достатъчно.

70-годишният тайванец Лиу Куанминг трябва да е изключително щастлив, че не се е поддал на смартфон-модата и е останал верен на своята 10-годишна Nokia. Именно античният от гледна точка на технологиите апарат спасил живота му по време на инцидент преди седмица. Лиу бил на туристически поход в планината, но изостанал от групата и се изгубил. Когато осъзнал, че никой не го вижда и чува, мъжът изпаднал в паника, тръгнал напосоки, подхлъзнал се и паднал в дере. При инцидента 10-годишната му Nokia изпаднала, без Куанминг да усети.

Апаратът не бил съвсем близо до него, така че тайванецът, който се наранил сериозно и не можел да се движи, нямало как да го достигне, за да се обади. Телефонът обаче не само не се счупил, ами продължил да си работи съвсем нормално и да приема повиквания. И така – в продължение на 4 дни. Да си говорим за батерии, а? 🙂 Благодарение на това спасителите успели да установят местонахождението на Лиу, а когато го открили, на няколко метра от него Нокиата му продължавала да звъни… Животът на мъжа вече е извън опасност, съобщава тайванската полиция.

Изводът? Май никак няма да е зле, ако изровим старите си Нокии (да живее 3310! 🙂 ) и ги добавим към задължителните неща, без които не тръгваме в планината.