hristo

Тази седмица наш гост е Христо Стоянов от Lifehack.bg, който ще разкаже повече за това как менажира времето си, как се справя с информационната претоварност и какви приложения използва на своя смартфон.

Бумът на новите технологии

Няма ден, в който да не излезе нова джаджа, приложение или поредния феноменален смартфон.

Безспорно това си има своите предимства, движи технологиите напред, осигурява ни по-лесно ежедневие в и без това забързания ни микро свят.

Съществува и една друга, отрицателна страна на същата тази ценна монета.

Ставаме все по лениви, заравяме се в приложения, уеб инструменти и дигитални устройства и в крайна сметка се получава така че вместо новите технологии да ни влязат в употреба и да улеснят съществуването ни, ние не вдигаме глава от екрана и живеем само и единствено да видим следващата иновация, да я разгледаме и да преминем към задаващата се утрешна друга още по-добра технология.

[cquote]Превръщаме се в участници в един омагьосан кръг, а това, за съжаление, лесно се превръща в навик.[/cquote]

Точно затова би било добре всеки от нас, който обича новостите, интересува се от виртуалния свят около себе си – да намери своя баланс.

Да намери полезната пресечна точка между новото, виртуалното.

Да обърне малко повече внимание на кучето си например, което така и не разбира защо по дяволите този човек гледа в монитора от един час без дори да помръдне.

Това в днешно време оказва се е меко казано изключително трудно. Аз не твърдя, че винаги постигам баланс – в примера за кучето визирах именно себе си.

Но това, което мога да направя за вас сега е да споделя част от любимите си дигитални инструменти, които ползвам в своето ежедневие, за начина, по който се опитвам да управлявам времето си, за информационната претовареност и разбира се за личните ми опити да намеря баланса между реалния и виртуалния живот, които понякога определено действат, друг път с гръм и трясък се провалят.

Ако сте останали с мен до тук, искам да наблегна на факта, че в следващите няколко реда ще ви разкажа единствено за личния си опит и мнение, които в никакъв случай не твърдя, че са най-добри, най-ефикасни и каквото друго „най“ се сетите. Това е просто моят начин за справяне с нещата.

Любимите ми дигитални инструменти

В последните 3 години, откакто работя по lifehack.bg, през погледа ми минаха десетки онлайн и десктоп инструменти за повишаване на продуктивността, приложения за подобрение на въпросния сайт, различен софтуер за изображения, управление на време и организиране на задачи и каквото друго се сетите за една удобна дигитална работа.

[rquote]Не знам дали си личи, но в lifehack.bg винаги съм се стремял да предложа най-доброто, на което попадам от моята гледна точка.[/rquote]

За съжаление не всичко мога да използвам в ежедневието си, а и това би било доста нецелесъобразно и адски претоварващо като подход не водещ към нищо друго освен към хаос.

Точно затова с времето съм се спрял на няколко неща, които определено ми вършат страхотна работа и може би ще се изненадате, но те никак не са много.

Преди да ви ги спомена обаче, имайте предвид, че в никакъв случай те не са най-добри – те просто ми харесват и ми вършат работа на мен!