cloud services

Големите доставчици на облачно пространство започнаха да променят много бързо начина, по който потребителите се разполагат със съдържанието си. Те го променят даже по-бързо, отколкото потребителите са свикнали. Разбира се, смятам, че тази промяна не е негативна, напротив. Сега с използването на облачните услуги имаме достъп до файловете си от училище и работа навсякъде с нас, по всяко време. Можем да кажем, че облачните услуги улесняват ежедневието ни значително.

Всеки доставчик има различни правила, особено различаващи се когато стане въпрос за съдържанието, което можете да качвате на сървърите му. Оказва се, че Microsoft SkyDrive е най-ограничаваща услуга от всички конкурентни:

„Нямате право да качвате съдържание (текст, аудио, видео, звук, изображения, информация или софтуер), което може да показва: 

  • Голота във всеки смисъл, включително цялостна голота на човешко тяло или голота на други човешки форми като анимационни, фантастични герои и манга. 
  • Защита, представяне или споделяне по какъвто и да е начин на порнография, расизъм, омраза, вулгарност или насилие.“

Останалите Общи условия на компанията забраняват същите неща, но тези два реда са проблемни и трудни за тълкуване. Според тях вие нямате право да качвате голи или почти голи изображения и дори легално закупени копия на порнографски филми в собствения си акаунт. Според специалисти, политиката на Microsoft може да се тълкува и по друг начин, който може да ви забрани да качвате и анимационни филми с Бъгс Бъни и Дъфи Дък, защото не носят дрехи. „Кодът на обречените“, както го наричат специалистите, забранява да качвате такова съдържание дори в лични папки, които са достъпни само за вас. Какво става, когато се снимате голи в огледалото?

Горният проблем става още по-голям, защото вашият SkyDrive акаунт е вързан директно с Microsoft акаунта, така, че ако компанията изтрие или ограничи облачната услуга, вие ще загубите достъп и до други услуги като Outlook, Windows Phone и дори до онлайн функционалностите на Xbox 360.

Лошата новина е, че Microsoft принуждава всички да използват SkyDrive в новата версия на Windows 8 и Office 2013. Облачната услуга е толкова дълбоко интегрирана в операционната система, че е доста трудно да я използвате без Microsoft акаунт. Само си представете да пишете роман с прекалено много псувни и без да искате го качите в SkyDrive.

Според Microsoft, тези правила са написани така за да се ограничи разпространението на съдържание като детска порнография в мрежата чрез техните услуги. Идеята е добра, но не добре реализирана и обяснена за крайния потребител.

След запитване към други доставчици на облачни услуги се разбра, че те не са толкова ограничителни, ако потребителите качват легално закупено порнографско съдържание или собствени голи снимки.

BOX – Говорител на компанията сподели, че не му е приятно да отговори на въпроса, но все пак го направи. Според него, потребителите могат да използват услугата както пожелаят, стига да не „нарушава никакви щатски, федерални или международни закони“. Той допълни, че няма значение дали качвате съдържание за възрастни. Компанията няма да го премахне, освен ако не нарушава закони.

DropBox – Подобен отговор даде и говорител на DropBox. Стига да не нарушавате закони, можете да качвате каквото пожелаете.

Google Drive – Въпреки, че политиката на Google не е толкова странна, както тази на Microsoft, компанията все пак има някои ограничения. Услугата Google Drive не позволява на потребителите да качват всякакво съдържание, което представя насилие, тормоз или расизъм. Както DropBox и Box, интернет-гигантът не ограничава качването на порно филми, стига да не  се нарушават закони.

Тук има едно голямо „НО“. Ако които и да е потребител докладва вашите файлове, компанията има право и ще прегледа вашите файлове и ще реши какво да предприеме. В общи линии, можете да качвате каквото поискате, но ако някой се оплаче, компанията ще разследва случая и може да не отсъди във ваша полза.

При Google Drive има и друг проблем, както при Microsoft. Вашият акаунт в Google е свързан с много услуги, така, че ако компанията реши да прекрати облачната услуга за него, вие ще изгубите достъп и до други услуги и сайтове като YouTube и GMail.

Можем да обобщим, че Microsoft си остава най-ограничаващата компания в света на облаците с правила, които могат да бъдат интерпретирани по начин, които не е много удобен за потребителите. В крайна сметка, използвайте която услуга повече ви харесва и отговаря на вашите нужди.

Информация: cloudtimes.org

ВАЖНО

Ние, в никакъв случай, не насърчаваме използването на някоя от другите услуги или целим да ви откажем от използването на SkyDrive. Целта на тази публикация е предимно информативна и съпоставителна, за да могат потребителите да научат разликата в Общите условия на големите доставчици на облачни услуги.