Може би си спомняте, когато преди около един месец ви разказахме за това как тазгодишният юни е бил най-топлият месец откакто хората следят температурите на околната среда. Може би също така няма да се изненадате като ви кажа, че всъщност юли е бил рекорда, поставен от юни. Точно така – най-горещият месец в историята на човечеството от 1880 година насам (оттогава хората следят температурите в глобален мащаб) е бил този юли.

Това не е странно. Учените споменаха, че тази година най-вероятно ще се превърне в най-горещата изобщо. Ето, че това вече е почти сигурно. Досега рекордът се държеше от 2014 г. Според Националното управление на океанските и атмосферни изследвания (National Oceanic and Atmospheric Administration, или NOAA), температурата през юли е била с 0,81°C над средната за XX век. Средната температура за годината от 16,61°C засега е с 0,08°C от рекордната през 1998 г.

От 1880 г. девет от десетте най-горещи месеца са отчетени през последните 10 години. Тазгодишната първа половина (януари-юли) пък е най-горещата изобщо. Австрия следи температурите на своята територия от 1767 г. и юли месец е бил най-горещият и за тях. Подобно нещо се случи и във Великобритания – там измериха най-високата температура от 2003 г. насам. Всичко това обаче не се дължи само на емисиите от въглероден диоксид, казват от NOAA. Голям принос има и тропическото явление Ел Ниньо. То се появява веднъж на няколко години и може да покачи температурите с до няколко градуса.

Миналата седмица в Египет от горещините са починали 60 човека. В Пакистан пък от юни досега има вече цели 1250 жертви на слънчев удар. Всички те са фатални, като приетите в болница са 65 000.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS