Концепция за iPhone през 2020 година, без порт за зарядно | Снимка: Loris Ravera / Mashable

Дали някой ден смартфоните ни ще изгубят всички свои портове, както iPhone изгуби своя аудио жак миналата година? На пръв поглед това е един труден за отговаряне въпрос. Mashable обаче смятат, че знаят отговора и той е, че конкретно Apple ще премахнат Lightning порта от своите телефони някъде около 2020 година.

Ако това ви се струва странно и невъзможно, помислете над следното — първите iPhone модели бяха със зарядно, разчитащо на 30 контактни щифта (да, онова широкото). Няколко години по-късно, през 2012 година, Apple го смениха с Lightning порта. Той присъства при всеки iPhone модел вече пет години и е възможно в някакъв момент да бъде сменен.

Според Mashable, бъдещето е безжично и е само въпрос на време (2020 година според тях) Apple да представят iPhone без порт за зареждане. Преди това обаче според тях може би ще видим iPhone с магнитно зарядно. Помислете обаче за следното — магнитното зареждане няма да е трудно когато сте си у дома, но когато излезете навън? Ако заведението, в което сте, няма подложки за безжично зареждане? Дали такива ще станат масови до 2020 година?

Не е задължително. Ако погледнем към най-новите MacBook Pro модели, те преминаха изцяло към USB Type-C портовете, които се превръщат в стандарт. По-вероятно е някой следващ iPhone също да дойде с такъв порт доста преди портът изцяло да изчезне като такъв. И все пак, това е просто нашето мнение.

Ами вие? С чие мнение сте съгласни? Смятате ли както Mashable, че Apple ще се отърват от порта за зареждане изцяло, както направиха с аудио жака?