Слуховете, че американски фонд ще купи българския бизнес на Telenor, се оказаха грешни. Три независими източника, близки до преговорите, са потвърдили, че чешкият инвеститор Петр Келнер ще купи Теленор. Келнер ще купи още бизнесът на норвежците в Сърбия и Черна гора, като за Унгария не се споменава нищо.

Петр Келнер е най-богатият чех и един от най-богатите хора в Централна и Източна Европа с активи над 16 милиарда долара. Основател на инвестиционния фонд PPF, той управлява около 35 милиарда евро в редица индустрии. Между тях са земеделие, имоти, банкиране, застраховане, финансови услуги и биотехнологии. Толкото до телекомуникациите, Келнер е собственик на 80% от 02 — най-големият мобилен оператор в Чехия. Общо в Словакия и Чехия, 02 има над 7 милиона абонати.

Сделка с PPF все още не е сключена, фондът е определян като предпочитан купувач. В момента текат преговори по договора, както и финансово проучване на бизнеса. Според Telenor, преговорите с официално неназования купувач трябва да приключат до април.

Ще следим новината за повече подробности.