The Verge споделиха вчера, че в WikiLeaks се е появил нов доклад. Озаглавен “Vault7”, в него са поместени документи, показващи как ЦРУ са хакнали множество Android и iOS устройства. Всичките 8761 документа всъщност идват от седалището на ЦРУ в Лангли, Вирджиния.

Според WikiLeaks, Android устройствата са по-застрашени — срещу тях има общо 24 вида използвани атаки, докато за iOS са само 14. Доклада посочва различни източници за атаките, като NSA, GCHQ и дори частни изследователи. За една дупка в сигурността при iOS 8 например, като източник се посочва изследователят Стефан Есер (Stefan Esser). Малко след като новината бе споделена вчера, Apple излязоха с прессъобщение, в което споделят, че повечето от уязвимостите при iOS, от които ЦРУ са се възползвали, са били поправени.

Това обаче не е всичко — изглежда ЦРУ са хакнали успешно дори Samsung smart телевизори, възползвайки се от постоянно включената voice command система. Този хак е озаглавен “Weeping Angel” и с него системата е можела да записва разговори в стаята, където се намира телевизора, след което по интернет да ги изпраща към таен сървър на ЦРУ.

Важно е да се отбележи, че вчерашното изтичане на информация от WikiLeaks, е едно от малкото, в което персоналните данни на хакнатите устройства (като IP адреси например) са били редактирани и премахнати.

“Наясно сме с несъвършените резултати от подхода, избран от нас, и все пак оставаме отдадени на нашия модел на издаване”, споделят от WikiLeaks, като добавят, че вчерашното изтичане е в пъти по-голямо дори от разкритията на Едуард Сноудън в първите три години след работата му в NSA.