Вчера бе обявено, че Големият адронен колайдер на ЦЕРН е спомогнал за откриването на пет нови частици. Предварителният печат на статията, подадена за публикуване в журнала Physical Review Letters, е наличен в arXiv.

Авторите на статията са над 700, като всички те са част от тима LHCb collaboration, под чието име е публикувана тя. Благодарение на работата на големия екип, Адронният колайдер показа сериозни резултати в сферата на квантовата хромодинамика — клонът от физиката, който се занимава със субатомните частици, изграждащи ядрата на атомите.

От ЦЕРН доказаха съществуването на пет нови разновидности на частицата Omega-c-нула (Ωc0) — барионна частица от същата група като протоните и неутроните, която е изградена от три кварка. За съществуването на Omega-c-нула се знае още от 1994 година, но учените можеха само да гадаят за други нейни видове.

Всъщност петте разновидности на Ωc0 са нищо повече от възбудени състояния на същата частица, просто с повече енергия от тази при основното ѝ състояние. За тяхното откриване учените са разчитали на сблъсъци на частици с високи енергии в експеримента LHCb, които сблъсъци раждат други частици. По думите на д-р Грег Кован от Единбургския университет,

„Това е поразително откритие, което ще хвърли светлина върху това как кварките са свързани заедно. То може да има последици не само за по-доброто разбиране на протоните и неутроните, но също и по-екзотични мултикварки като пентакварки и тетракварки.“