eye-drawing-6

Може да се каже, че рисуването е хореографиран танц между мозъка, очите и ръцете. То изисква координация на трите части, за да може на листа да се пренесе това, което умът вижда. За съжаление, не всички сме надарени с този талант и много честно ръката не рисува точно това, което ни се иска. Но какво би било, ако нямаше пречка пред нашия ум?

Виж още: Директна комуникация между мозъците на хората е възможна 

В скорошна изложба “Drawing with my eyes”, художникът Греъм Фринк нарисува портрети, използвайки единствено очите си, малко софтуер и завидно количество концентрация. Той си е партнирал с програмист за разработката на софтуер за проследяване на окото, който ще позволи на Фринк да рисува просто като погледне екрана. Всичко е базирано на две инфрачервени светлини, светещи във всяко око. Отражението на това движение се записва с камера и преминава през алгоритми, които забавят естествената осцилация на окото (трептенето) на Фринк, превръщайки това, което иначе би било неправилна линия, в нещо много по-гладко.

Всички портрети са нарисувани с непрекъсната лини, без да има опция за изтриване. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че те започват с една линия през страницата – това е съзнателно движение на Фринк. Той не вижда веднага лицето в ума си, а оставя очите му подсъзнателно да създадат форма.

Създаването на такъв портрет може да отнеме от пет минути до един час, в зависимост от нивото на концентрация на Фринк. Художникът казва, че номерът е възможно най-много да се изчисти умът. Дори с дългогодишен опит в медитацията, Фринк бързо осъзнал, че може да се упражнява толкова много контрол над мозъка. Също така трябва да се има доверие на подсъзнанието. Разбира се, абстрактните рисунки до голяма степен са резултат от несъвършения конктрол на Фринк над очите му, но елиминирането на ръцете от процеса е нещо наистина уникално и може да се приеме като чиста форма на изразяване.