Можем много да си говорим за извънземни — търсенето им от страна на организации като SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, или Търсене на извънземен разум) продължава вече десетки години. Как ще ги открием, къде са и има ли ги изобщо са само част от въпросите, които учените си задават. Една конкретна личност обаче не е на мнение, че трябва да се опитваме да се свържем с извънземни и това е Стивън Хокинг.

Неведнъж английският професор по теоретична физика е предупреждавал, че опитите ни за контакт с извънземни са опасни. Поредният му призив идва като част от новия документален филм „Stephen Hawking’s Favourite Places“, ексклузивно стриймван от Curiosity Stream. В него ученият „обикаля космоса“ с кораба SS Hawking и показва на зрителите любимите си места — Сатурн, свръхмасивната черна дупка Sagittarius A* в центъра на нашата галактика, както и екзопланетата Gliese 832c, която се предполага, че би могла да е годна за живот.

Докато разказва за Gliese 832c, Хокинг споделя: „Остарявайки ставам по-убеден от всякога, че не сме сами. След цял един живот на размисъл, аз помагам в реализирането на нов глобален проект, за да разберем.“

Тук Стивън Хокинг визира проекта Breakthrough Listen, който бе стартиран от него и руския милионер Юри Милнер миналата година. Така специалистите смятат да изследват космоса с радиотелескопи в опит да открият извънземни сигнали. Тази година от проекта обявиха, че ще проучат звездата KIC 8462852, за която се спекулира, че може да е дом на високо развита извънземна цивилизация.

И макар да се включва в подобни проекти, Хокинг смята, че ако някой ден чуем сигнал от извънземни, няма да е добра идея да им отговаряме. Напълно възможно е, твърди той, тези същества да са милиони години по-напред в развитието си от нас. „Ако това е така, то те ще са много по-могъщи и е възможно да гледат на нас така, както ние гледаме на бактериите“, споделя физикът във филма.

Телескопите CSIRO в Австралия | Снимка: Phys.org
Телескопите CSIRO в Австралия | Снимка: Phys.org

Друго сравнение, което Хокинг често прави, е това с посещението на Христофор Колумб в Америка — „[това] не приключи много добре“, са неговите думи.

Дали опасност наистина има, няма как да знаем. Възможно е извънземните да са еволюирали отвъд жаждата за влас и богатства, каквато има човечеството. И все пак, хубаво е да имаме едно на ум и да разискваме подобни теми, макар и в момента да не ни се струва нужно — не забравяйте, че вече около 200 години хората изпращат сигнали в космоса не само благодарение на SETI, но и чрез технологиите като радио и телевизия. Ако отвъд звездите има някой, то той рано или късно би трябвало да ни чуе…

1 коментар

  1. Супер статия!
    Аз обаче съм спокоен. Макар и да излъчваме радио и други сигнали в космоса от 100+ години, мощността им е пренебрежимо нищожна, за мащабите дори на нашата галактика. И тези сигнали затихват пропорционално на разстоянието, и се сливат с космическият фонов шум. Тъй че, няма да ни чуе никой! Трябват ни дистанции от 10 000 до 70 000 св.години. И дори да ги достигнем, или ще сме на много високо ниво (то нас ни има от толкова…), или ще сме изчезнали….
    Тъй че ще спя по-спокоен от Хокикг. :-):-):-)

    Обаче, притесненията му за изкуствения интелект, са основателни!

Comments are closed.