Франция смята да забрани продажбата на всякакви автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, до 2040 година. Това обяви министърът на околната среда на Франция Никола Юло (Nicolas Hulot) вчера, като добави, че решението е „истинска революция“.

Все още не е ясно дали изказването е част от официално становище на новия президент Емануел Макрон и как точно Франция смята да изпълни обещанието. В допълнение обаче, Юло споделя:

„Обявяваме краят на продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2040 година. Нашите автомобилостроители имат достатъчно идеи, така че да се погрижат за това обещание […] което е проблем и за общественото здраве.“

Франция определено дава достатъчно голяма отстрочка на автомобилните компании, за да могат да се нагодят и да увеличат производството на електрически коли. До 2040 година има още 23 години, така че времето е предостатъчно.

Решението идва само един ден след като Volvo обявиха, че до 2019 година ще спрат производството на коли с двигатели с вътрешно горене. Други Европейски държави като Холандия и Германия също обмислят подобни на френското решение. След 2025 година пък, Норвегия ще позволява продажбата само на електрически автомобили и хибриди.