На снимката: Samsung Galaxy Camera

Почти всички сме запознати с новите технологични попълнения на така любимите ни фотоапарати или камери, с помощта на които запечатваме не само специални моменти, но и ежедневни рутини. Качеството на фото филма, или така наречената снимка, с всяка изминала година, та дори и месец, бележи динамичен темп на развитие. Aко преди няколко години притежанието на камера с 5 MPx беше върхът в технологиите на средностатистическия потребител, днес едни 18 MPx и космическа сума за фотоапарата, не са никакъв проблем за фотографа-ентусиаст.

Почти никой от нас – потребителите не е запознат с историята и първоначалната употреба на тази скъпа, тогава, вещ, която води началото си още от 17 век и Йохан Цан, който използвал медни плаки за откриване на образ, който, за съжаление, не могъл да се запази по онова време. Технологията на снимката и запазването на образа идва с Жозеф Нисефор Ниепс, който открива тайната на запечатването на един фотос върху снимка и става родоначалникът на днешната модерна фотография в далечната 1826 година. Той използва прочутата дървена кутия на братята Шавалие, която всички ние сме виждали от старите филми. Първият фотоапарат бива изработен през 1839 година от Луи Дагер, а сложният до тогава процес на проявяване на плаките е улеснен от Фредерик Скор Аркер, който прави възможно запечатването на снимката още при правенето й на място, а не в най-близката тъмна стаичка.

Първата направена снимка в света

Първоначално камерата става притежание само на важни и ерудирани фотографи, разполагащи с апарат в дървена кутия, които запечат семейни празници и градски празнични събирания. Тази чест се давала предимно на по-заможните хора, които запазвали за бъдещите поколения спомена за ченовете на фамилията и имали скъпи семейни албуми. Луксът тогава не бил за всеки.

Комерсиалният характер фотоапарата придобива през XX в., когато започва и масовата му продажба отначало отново главно за по-заможните, като популяризирането на продукта върви ръка за ръка с по-допустими за средния потребител цени. С това и камерата губи предишната си функция на отразител на празничното и специалното, като добива комерсиален характер с постоянното си присъствие в ежедневието на човека. И ако преди близо 200 години е било лукса на богатите, сега е една формалност.

Портретна фотография

С навлизането на виртуалната реалност, фотографията придобива ново измерение на популяризация и развитие в полза на човечеството. Виртуалните мрежи, и по-специално социалните мрежи, в своята основа са издигнати на базата на видимото. Споделяме мисли, текстове от информация и… снимки. Отделяме най-много внимание на разглеждането на снимки, от което и получаваме най-много информация. Снимката понякога говори много повече от един текст, който често ни мързи да прочетем. Над 70% от възприятията ни идват точно от органа на зрението ни, който в технологичната еволюция, на която сме свидетели днес, камерата е едно перфектно оръжие. Снимката разказва истории, сама по себе си описва събития, разяснява факти и мистерии.

Първият цифров фотоапарат

Преди 200 години никой не се е замислял, колко много сила има в медната плака за снимане, която привидно не може да се запази при наличието на светлина. Днес този лист хартия, или най-вече файл, ни съпътства навсякъде, и ако преди трупахме албуми с хартия (снимки), днес разполагаме с албуми от файлове, които да пазим и да са навсякъде с нас, напомняйки ни за миналото. Файлове, които копираме, съхраняваме и разпространяваме свободно. Това сме ние – снимки от раждането, първите години, училището, университетът, семейство и приятели, делник и празник, любов и сълзи, побрани в различни папки. От тези папки можем да разберем много за човека. Всички сме попадали на хора с 10 албума снимки „Аз” или „Аз и приятели”, на които доминира само Аз-а, други сякаш мразят показността и наблягат на пейзажи, снимки от пътувания, от които липсват, публикуването на чужди снимки, трети са т.н. „арт снимки” – снимки, които са, или просто се водят като професионални. Да, фотографията е едно прерасно модерно изкуство, но нека не парадираме, че сме фотографи, когато снимаме на пълен автоматичен режим… Можем да кажем, че снимките са проявление на нас самите – дали снимки на любими за нас неща, като автомобили, вкусотии, които сме сготвили, места, които сме посетили или желаем да посетим, събиране с приятели, с най-съпите ни хора или на най-специалният от всички – на нас самите! Снимките са нявсякъде около нас от самото ни раждане кадър по кадър като професия или хоби…

 

Днес камерите станаха „умни устройства“. Само преди броени дни корейската компания Samsung представи нещо наистина ново и различно – Galaxy Camera.  Вече можем да направим снимка и на самата секунда тя да е качена на нашият преносим компютър или таблет, посредством облачните услуги. Бъдещето на технологиите е в облака. Масовият потребител все повече споделя за себе си в социалните мрежи, все повече споделя и качва снимки на сървъри, които няма понятие къде са и от кого се администрират. Камерата се превърна в нещо повече от аксесоар, тя е необходимост. А какво ще правим, ако ни спрат Instagram и вече няма на кого да покажем обяда си?

Източници:   bestdesigntuts.com –  Portrait Photography

Samsung Electronics