Снимка: английското издание на „Марсианецът“ с дебели корици

Задава се още един обещаващ филм в жанра на научната фантастика. Този път продукцията е базирана на роман и то много добър.

„Марсианецът“ (The Martian) е първият роман на американския автор Анди Уеър. Преди него той е известен главно с кратки разкази, които публикува на страницата си за безплатно четене. След написването на въпросната книга, той решава да я издаде сам, като прави това във вариант e-книга. Историята веднага се харесва на хората и реализира огромни продажби в САЩ и света. В началото на тази година „Марсианецът“ беше преиздадена от издателството Crown, като това стана във вариант с дебели корици, а малко след това paperback изданието видя бял свят благодарение на издателство Del Rey. От пролетта на тази година се радваме на романа и на български, предоставен ни от издателска къща Бард.

Историята разказва за Марк Уатни, един от първите хора на Марс. Мисиите, които NASA изпраща до Червената планета са като цяло успешни. Повтарят се един и същи тип мисии с различни астронавти, както беше и с Аполо – тези до Луната. Когато идва моментът обаче Уатни да стъпи на планетата, силна пясъчна буря връхлита базовия му лагер. Той и колегите му опитват да стигнат до изкачващия модул, за да избягат и да се скачат с кораба, който ще ги отведе обратно до Земята, но главният герой претърпява злополука. Останалите решават, че той е мъртъв и избягват. Оказва се обаче, че Марк е жив и сега е сам на негостоприемната планета, опитвайки се да оцелее, докато от NASA разберат че той е жив и пратят спасителна мисия. Проблемът обаче е, че нито кислорода, нито храната могат да стигнат за времето, което е необходимо на космически кораб да стигне от Земята до Марс.

Сега стигаме и до новините, които имаме относно предстоящия филм по този фантастичен роман. Знае се, че филм ще има доста отдавна, но нищо не беше обявено. Преди буквално няколко дни обаче се разбра кои хора са замесени в продукцията и вече знаем какво да очакваме.

Режисьор ще бъде небезизвестният Ридли Скот („Пришълецът“, „Blade Runner“), а сценарият е написан от Дрю Годард, познат ни от „Z-та Световна война“, „Хижа в гората“ и „Кловърфийлд“. Има и доста обявени актьори, но разбира се най-голям интерес буди това кой ще застане зад ролята на Марк Уатни. Няма да ви карам да чакате – това е любимият на всички Мат Деймън (сагата за Борн, „Добрият Уил Хънтинг“). Участват още Джесика Частейн, Кейт Мара и Шон Бийн (надявам се тук героят му да не умира още в началото).

Остава да кажем и кога може да очаквате „Марсианецът“ по кината. Премиерата е обявена за 25 ноември 2015 година. Имате достатъчно време да прочетете романа. Повярвайте ми, заслужава си! За мен лично това е може би най-добрата книга за тази година.