The New York Times докладват, че ФБР са арестували един от изпълнителните директори на Volkswagen във връзка със скандала за дизеловите автомобили. Според информацията това е Оливър Шмид, който е бил на длъжността директор регулации на компанията в периода 2014–2015 година.

През ноември Volkswagen публично се извиниха за извършените от тях измами, свързани с емисиите на вредни газове и по-късно обясниха как ще поправят автомобилите. С това обаче разследването на органите на реда не приключва и ето че то даде резултат. Немският гигант обаче отказа коментар пред The New York Times под предлог, че “не би било редно да се коментира”. Освен това, Volkswagen още твърдят, че съдействат изцяло на щатските органи. ФБР също не коментират доклада.

В делата срещу Volkswagen, Шмид е основна фигура. Той е човекът, който дълго време отрича скандала, твърдейки че разликата в резултатите на емисиите е технически проблем. Освен това обаче, инженерът на компанията Джеймс Лианг по-рано се призна за виновен по обвинения “в заговор за измама на американското общество”.

Напомняме, че през ноември ви разказахме, как автомобили на Audi също лъжат за вредните си емисии. Тепърва предстои да разберем как ще се развият събитията около тези две големи компании.