thunderstrike-malware-e1420268866519

Защитата на Mac компютрите може да се окаже затруднена. Нова уязвимост, която бе разкрита наскоро, позволява на атакуващите с физически достъп до машините да сменят кода на зареждащата програма. Това е известно като бууткит програма. Засегнати са почти всички компютри произведени след 2011 година.

ВИЖ ОЩЕ: Колата на бъдещето – това е Mercedes-Benz F 015

След успешна инсталация на зловредния код, програмата може да контролира изцяло машината още след първоначалното зареждане на компютъра. Заменя се сектор на програмата за начално зареждане, което означава, че дори и след преинсталация на операционната система, Mac OS X компютърът е все още заразен. Бууткит програмата заменя кодовете на Apple, които удостоверяват целостта на кода, което прави „обезвреждането“ изключително трудно. Това е първата подобна заплаха за платформата на OS X.

Все още няма никакви съобщения за открити действащи заплахи от такъв тип, но е много вероятно такива да имат в бъдеще. За момента няма и начин, който да може да удостовери дали една машина е заразена. Уязвимостта се нарича Thunderstrike, защото в изведената концепция за заразяване е използвано устройство през порта Thunderbolt. Когато то бъде свързано чрез този порт към машината, се изпълнява задачата на кода – да инфектира програмата в програмата, която контролира началното зареждане и основния хардуер.

Очакваме Apple да намерят начин да защитят своите клиенти от Thunderstrike възможно най-скоро!