brain
Снимка: Emmanuel Dunand / AFP

Учени са постигнали невероятен напредък при т.нар. картографиране на човешки мозък. Смята се, че това начинание е невероятно трудоемко, тъй като трябва да се вземат предвид стотици милиони неврони и трилиони невронни връзки. Ето, че международен екип от учени е успял на практика да направи точно това. Групата е водена от Владимир Шумилов от Университета Томск в Сибир, а други участници в изследването са германци, украинци, беларуси, казахстанци и, не на последно място, българи.

Изкуственият орган, който учените са разработили, всъщност не е точно мозък, или поне не бихте го припознали за такъв. Става въпрос за „интелектуален контролен център“, който може да възприема информация от външния свят, да я запомня и да се учи от нея. По думите на Владимир Сириамкин,

„Първо създадохме математически и компютърни модели на човешкия мозък. След това конструирахме устройство с персептрони [вид алгоритъм за контролирано заучаване]. То има възможността да обработва различни видове информация (видео, звук и т.н.)“.

За да тестват устройството, учените са насочвали светлини към него, като то е запомняло сигналите и е оформяло представа за „света“ чрез тях. Освен това, органът може да забравя, неговите невронни връзки могат да деградират. Според участниците в изследването този „изкуствен мозък“ е само началото, има още много работа, която трябва да се свърши в тази сфера. И въпреки това, напредъкът е невероятен не само имайки предвид разработката на изкуствен интелект, а и когато говорим за медицински цели – едно такова устройство може да помогне при тестване на различни лекарствени методи срещу Алцхаймер или Паркинсон например.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS