Снимка: Rosetta Art Tribute / Tumblr

На 19 юни стартира петдневната научна конференция Comets Workshop 2017, посветена на кометните изследвания и в частност резултатите от мисията Rosetta на Европейската космическа агенция (ESA). Конференцията е организирана съвместно от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН и Института по астрофизика и космическа планеталогия на Италия, като се провежда в Парк хотел Москва.

Откакто съществува, науката за кометите изучава техните свойства, с главна цел разгадаване на физичните свойства и химичния състав на протопланетния облак, от който преди 4,56 милиарда години са се формирали телата в Слънчевата система — комети, астероиди, планети, включително и нашият дом, Земята. Десетилетия наред познанието в тази област се основаваше само на наблюдения, получавани с телескопите на наземните астрономически обсерватории.

Коренна промяна настъпи по времето на последната поява на Халеевата комета през 1986 година, когато цяла армада от космически апарати направи измервания. По-късно ESA започна изграждането на мисията и апаратът Rosetta — космическа станция с 11 инструмента на борда и още 10 на спускаемия апарат Philae. Мисията започна с извеждането на Rosetta в междупланетна орбита на 2 март 2004 година и завърши на 30 септември 2016 година с контролирано спускане на апарата върху повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

Снимка: Мирела Напетова

Целта на текущата конференция е да обсъди въпросите на учените след края на мисията Rosetta. „Разбираме ли днес, след Rosetta, по-добре как се формират кометните ядра в протопланетните дискове?“ е основната тема на научното събитие. Участие взимат над 50 учени, много от които част от Европейската космическа агенция.

Вчера една от лекциите по време на Comets Workshop 2017 бе публична и с вход свободен, като на нея българският учен и част от екипа на ESA Ставро Ивановски разказа повече за резултатите от Rosetta и бъдещите планове на неговите колеги.

Участници към дискусията след лекцията бяха видни учени, завеждащи екипите на различните инструменти на апарата. Между тях бяха Мария Тереза Каприа, Фабрицио Капачони и Алесандра Ротунди от Института по астрофизика и космическа планетология, Италия, както и Мат Тейлър — проектен ръководител на научната програма за мисията Rosetta. Към тях се присъедини и професор Таню Бонев — астроном от ИА с НАО и един от организаторите на конференцията.

Повече информация за конференцията можете да откриете на създадения за целта сайт: astro.bas.bg/comets2017.

Снимка: Мирела Напетова