Може за нас тук в Европа комарите да не са някакъв кой знае колко сериозен проблем – появяват се само през лятото, а когато се напръскате с репелент, те няма и да ви доближат, но какво биха могли да кажат обитателите на тропичните и екваториални райони? Там комарите са целогодишен дразнител и не само. Те пренасят смъртоносни болести като малария, жълта треска, тропическа треска и вирус на чикунгуня. По света има потвърдени около 200 000 случая на жълта треска на година, от които 30 000 завършват смъртоносно. От години учените се мъчат да се преборят по какви ли не начини с пренасянето на тези болести от кръвопийците, но досега без успех.

Екип от няколко учени от цял свят е достигнал до момента, в който вече знаем как на практика да спрем преноса на тропически смъртоности вируси от комари. Както знаете, тези които хапят са женските индивиди и това е, за да хранят себе си и яйцата си. Мъжките не са опасни и затова Брантли Хал, Жиджиан Джейк Ту и техните колеги са търсели начин да модифицират гените на женските по някакъв начин. Излиза, че има един ген, наречен Nix, който при отсъствието си в плода прави така, че той да се развие като женски. Опитите, които Хал и Ту са провели върху видът комари Aedes aegypti, е дал положителен резултат – повече от две трети от ембрионите с добавен ген Nix развили мъжки полови органи.

Това са най-новите открития при доста трудния за разгадаване геном на комарите, но екипът учини тук е успял да направи това, което се иска от него. Ясно е, че методът не може да се използва веднага. Ще минат още няколко години на тестове, различни техники за модифициране на гените и т.н., докато най-накрая модифицираните комари придобият модификацията на такова ниво, че да я предават на поколенията. По този начин по-нататък комарите, които се раждат, могат да бъдат стерилни мъжки индивиди, които да не позволят раждането на опасни женски насекоми.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS