През 2011 година космическият телескоп Kepler хваща в полезрението си експлозията на две звезди от тип червени супергиганти. Такива експлозии – наречени свръхнови – човечеството е наблюдавало и друг път; но този път екипът, воден от проф. Питър Гарнавич от университета Нотр Дам, вижда нещо различно. За първи път астрономи директно наблюдават първоначалното избухване на звезда, наречено шоков пробив (shock breakout, бел. превод).

Изследването на шоковия пробив е станало възможно само за едната от звездите, тъй като другата е била засенчена от междузвезден прах. И въпреки това, данните са обещаващи и много интересни. Във видеото по-горе NASA са си направили труда да опишат по възможно най-реалистичния начин избухването на въпросната звезда.

nasa-star-shock-breakout-supernova

Както се вижда от графиката, в рамките на минути тази звезда е станала близо 130 милиона пъти по-ярка от нашето Слънце. И това само по време на шоковото избухване. След това остатъците от нея са продължили да увеличават яркостта си и на четиринадесетия ден тя достига един милиард пъти тази на Слънцето.

Този тип свръхнови е изключително полезен на астрофизиците, тъй като дава информация не само за смъртта на масивните звезди, ами и за раждането на нови такива. При избухването си, масивните звезди синтезират тежки материали, които след това дават началото на второ поколение слънца и планети около тях. Златото, желязото, платината и каквото още се сетите, нямаше да са част от състава на Земята, ако не е била някоя по-ранна свръхнова.