Още един кошмар от антиутопичната научна фантастика вече е на път да се осъществи. Учени са открили как да създадат технология за прехвърляне на спомени от един мозък на друг, също като в холивудската продукция „Зов за завръщане“ (Total Recall) и киберпънк класиката „Дух в броня“ (Ghost In The Shell).

Е, на този етап технологията е тествана с животни и по-точно – с морски охлюви. Тя е детайлно описана от екип изследователи от Калифорнийския университет, начело с Дейвид Глензман.

Методът включва стимулиране чрез шок на един охлюв и след това имплантиране на РНК (Рибонуклеинова киселина) от него на друго животно. След това вторият охлюв изглежда придобива и спомените на първия, възникнали в следствие на силната стимулация.

Според Глензман, това означава, че РНК може да бъде използвана за създаването на т.нар. енграми – слабо познати явления, възникващи в мозъка в следствие на някакъв външен дразнител, които грубо казано изграждат и съхраняват спомените ни.

На този етап, разбира се, научната общност все още е далеч от възможността да ни накара да повярваме, че сме прекарали две седмици на друга планета – както се случи с героя на Арнолд Шварценегер в „Зов за завръщане“. Първата стъпка в тази насока обаче току що беше направена.

Сподели
Предишна страницаЛахлан Мърдок поема управлението на FOX след сделката с Disney
Следваща страницаMotorola представи новата серия moto g6
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.