Опаковъчни машини, транспортни системи, дозатори, смесители, ултразвукови генератори. Това са само малка част от машините, необходими за нуждите на хранително-вкусовата промишленост и за спецификите на производството. Пътят на създаването на един хранителен продукт е много по-сложен, отколкото повечето хора могат да си представят и включва изключително сложна верига – от производство до логистика. Зад всички тези процеси стоят именно този широк набор от индустриално оборудване и машини за преработка, производство и дистрибуция. Към това идва и нуждата от различни видове машини за приготвяне, съхранение, опаковане и дистрибуция на храните.

Инженеринг, автоматизация, оптимизация и производство на машини 

И ако преди производителите са разчитали това да бъде един дълъг и механизиран процес, днес, благодарение на интелигентните технологии, компаниите, които произвеждат машини за хранително-вкусовата промишленост се обръщат към модерни средства за автоматизация, към операции с база данни, които биха могли да улеснят и оптимизират процесите. Доверяват се на Интернет на нещата, на изкуствения интелект и др. Тези иновации помагат за оптимизиране на производството, за улеснение на техническите процеси, но и за безопасността на продукцията. Дигиталните технологии и високата ефективност на всички тези процеси са предпоставка за едно по-бързо, по-сигурно и безопасно производство, а на бизнеса носи по-ниски разходи и възможност да се отговори на исканията и нуждите на клиента.

Оборудване за хранително-вкусовата промишленост

Хранително-вкусовата промишленост включва богато разнообразие от оборудване, системи, инструменти и машини, всяка от които идва със своите специфики. Затова, когато даден бизнес търси партньор, трябва да се обръща само към производител, който се е наложил  на пазара и който се е доказал с годините.

Един от най-подходящите партньори в това отношение е българската фирма Унитех Ко – Universal Technological Company.  Създадена преди 22 години в гр. Габрово, днес тя произвежда висококачествено оборудване за хранително-вкусовата промишленост като пакетиращи машини, дозиращи машини, конвейери, смесителни машини, специализирани машини и индустриално оборудване.

Конвейери

Конвейерите биват няколко вида. Например транспортните елеваторни системи са предназначени за транспортиране на продукти, суровини или материали от едно ниво на друго с наклон до 85 градуса. Хоризонталните транспортни системи са за транспортиране на продукти или суровини по хоризонтален път или с наклон до 15 градуса. При шнекови транспортни системи се разпределят суровини в насипно състояние по хоризонтален път или с наклон до 45 градуса на голямо разстояние. Броячните конвейрни системи са предназначени са за преброяване на продукти, докато спиралните конвейри са предназначени за продължителен престой на голям брой продукти в контролирана среда(охлаждане или загряване).

Пакетиращи машини

Пакетиращите машини се делят на три – вертикални, които са предназначени за опаковане на прахообразни, зърнени храни, течни, кремообразни суровини като драже, ядки, мляко, сол, сок, захар, подправки и др. в пакети с тристранно залепване; хоризонталните опаковъчни машини са предназначени за опаковане на прахообразни, зърнени храни, течни, кремообразни суровини като драже, ядки, мляко, сол, сок, захар, подправки и др. в пакети с тристранно странично или четиристранно залепване, и опаковъчни машини за кутии или кофички, които са предназначени за опаковане на течни, кремообразни суровини като мляко, сок, салати и др. в кутии или кофички с фолио.

Дозиращи машини

Дозиращите машини се делят на насипни – обемни – предназначени за дозиране на продукти, в твърдо агрегатно състояние с приблизително еднакъв размер на частиците. Насипни – шнековите са за дозиране на ситно смлени продукти като подправки, сметана, какао, нишесте и др., а насипни – тегловни за дозиране на продукти, в твърдо агрегатно състояние. Дозиращи системи за течни продукти и кремообразни продукти са продукти с различен вискозитет и степен на течливост. Продукти, които трябва да бъдат с конкретна форма се опаковат от формоващи дозиращи системи.

Предвид развитието на технологиите, може да се каже, че бъдещето на сегмента определено е доста предизвикателно и перспективно. За да бъдат конкурентни на пазара, производителите трябва да се стремят към по-рационален дизайн на машините, по-лесна поддръжка и повече гъвкавост. Наред с това трябва да се мисли и за повишаване на производителността, преминаване към роботизирани процеси, където е възможно и съкращаването на времето за производство. 

Сподели
Предишна страницаЗаключване на вирусите
Следваща страницаНа какво се дължи бумът при залозите на еСпорт у нас?
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.