youtube

В края на миналата седмица турските власти блокираха достъпа до Twitter и, въпреки че имаше официално изявление то тяхна страна, че подобни действия няма да бъдат предприемани относно други сайтове, сега дойде ред на YouTube. Последният акт на интернет цензура идва един ден, след като турският съд разпореди забраната на Twitter да бъде премахната и по този начин временно възстанови достъпа до услугата.

youtube

Турция е обвинена в блокиране на интернет сайтове, за да спре достъпа до записи от телефонни разговори, които дават сведения за корупционни практики на сегашното правителство. Драстичните мерки се приемат от мнозина като опит за ограничаване на протестите около корупционния скандал преди провеждането на избори в Турция. Дори днес изтече запис на среща за сигурността на високо равнище, чийто фокус е Сирия. Той се появи в множество медийнни канали, включително и YouTube. Има голяма вероятност забраната да е свързанан именно с това.

youtube

Но, както се случи и с Twitter, гражданите на Турция вече намериха начин за споделяне и заобикаляне на забраната за достъп до YouTube. Очакваме скоро да има официален отговор от страна на Google.